Klaudia
-4 °C
2 °C

Kétszáz éve nem volt ilyen forró nyár

2003.07.15. 13:42
Olaszországban szükségállapotot hirdethetnek a nagy szárazság miatt. A Párizs és Marseille között közlekedő TGV-t a deformált vasúti sínek miatt le kellett állítani, trópusi viharok lehetnek Dél-Európában, és még a finnek is izzadnak. Magyarországon nincsenek veszélyben a júliusi csúcsok.
Trópusi hőség uralkodik Franciaország egész területén és Nyugat-Európa legnagyobb részén. Párizsban árnyékban 36 fokot mértek kedden, a délkelet-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur régió egyes körzeteiben pedig 48 fokot. A magas hőmérséklet miatt Franciaország déli részén sokhelyütt deformálódtak a vasúti sínek, így a Párizs és Marseille között közlekedő nagy sebességű vonatokat (TGV) le kellett állítani. A földközi-tengeri üdülőhelyeken a víz hőmérséklete elérte a 28 fokot.

Magyarországon szelíd a július
Magyarországon a nyár a júniusi rekordhőség után az elmúlt hetekben valamivel szelídebb. Az elkövetkező napokban sem kell számítani arra, hogy a 39 fok feletti évszázados országos csúcsok megdőlnének. Az időjárás.hu adatai szerint szerdán és csütörtökön még harminc fok fölötti meleg várható, hétvégén azonban az ország nagy részén nem éri el a harminc fokot a hőmérséklet.

Szükségállapotot hirdethetnek

Nyugat-Európában az utóbbi 200 év alatt soha nem tapasztaltak ilyen forró időjárást. A meteorológusok most attól tartanak, hogy trópusi viharok keletkeznek. Olaszországban és Spanyolországban a szokatlanul nagy hőség már a háziállatok tömeges pusztulásához vezetett. Az olasz hatóságok felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy a nagy hőség és csapadékhiány miatt rohamosan csökken az ivóvízkészlet, és elképzelhető, hogy emiatt akár két héten belül szükségállapotot kell hirdetni az országban.

Drasztikus intézkedésekre lehet szükség, például a mezőgazdaság vagy az ipar vízfelhasználásának korlátozására. A Pó folyó alacsony vízszintje - 8 méterrel alacsonyabb a megszokottnál - rekordokat dönt. A leginkább sújtott tartományok: Piemonte, Emilia-Romagna, Lombardia és Friuli-Venezia Giulia. Velencében az év első felében 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint az átlagos mennyiség.

Bűvös 37,7

A vízkorlátozáson kívül van olyan veszély is, hogy a nagy villamosenergia-felhasználás (például a légkondicionáló berendezések tömeges használata) miatt áramkimaradás következik be az ország egész északkeleti részén. Az egyik észak-olasz erőművet már le is kellett állítani a turbinákat hűtő víz hiánya miatt, és egy másikat is ilyen veszély fenyeget. Az utóbbi leállítása akár 2,5 millió ember energiafelhasználását is érintheti. Az aszály fenyegeti az idei szőlő- és gabonatermést is.

Nagy-Britanniában is rekordhőmérsékletet mérnek az utóbbi napokban. A fogadóirodák számos fogadást kötnek arra, hogy a hőmérséklet a héten eléri a bűvös 100 Fahrenheit-fokot (37,7 Celsius fok). A Reuters jelentése szerint a délkelet-finnországi Utti városban 29,8 Celsius fokot mértek, miközben az átlaghőmérséklet 19 fok szokott lenni. Több svájci kantonban betiltották a pisztránghorgászatot, mert a vizek oxigénhiánya miatt veszélyben vannak a halak.