Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Melegrekordok dőltek meg szombaton

2008.09.06. 19:53
Két napi országos hőmérsékleti rekord is megdőlt szombaton. A legmagasabb minimum és a legmagasabb maximum hőmérséklet is csúcsot döntött. Ezen kívül új budapesti helyi rekord is született. Vasárnap várható, hogy egy-két fokkal melegebb lesz, így további napi rekordok is megdőlhetnek majd.

A napi maximum hőmérsékleti rekord eddig 36,5 fok volt, ezt 1946. szeptember 6-án Szegeden mérték. Ennél is melegebb volt szombaton, szintén Szegeden, ahol 36,7 fokot jeleztek a műszerek.

1952. szeptember 6-án Oroszházán mérték a napi legmagasabb minimum hőmérsékletet, akkor 21 fokot mutatott a hőmérő. Szombaton ez is megdőlt, Pápán ugyanis 21,4 fokot mértek - mondta a Független Hírügynökségnek Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Budapesten a helyi rekord is megdőlt. Az eddigi csúcs 33,2 fok volt, és 1982-ben mérték. Újpesten szombaton 34,3 fok volt délután.

A vasárnapi időjárásról Csonka Tamás elmondta, hogy a szombatihoz hasonló idő várható, de elképzelhető, hogy 1-2 fokkal még melegebb lesz. Valószínű, hogy vasárnap is megdől az oszágos és a fővárosi melegrekord - tette hozzá.

Lehűlés és hidegfront vasárnapról hétfőre virradó éjszaka éri el az országot, ekkor többfelé várható többfelé zápor, zivatar és megerősöső északnyugati szél. 8-10 fokkal hidegebb levegő érkezik. A meteorológus szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy hideg lesz, csak az átlagos körül alakul a hőmérséklet jövő hét közepéig-végéig.

Az abszolút szeptemberi melegrekord egyébként 38,2 fok. Az országos, valaha mért abszolút rekordot, azaz 41,9 fokot tavaly mérték Kiskunhalason.