Ábrahám
17 °C
29 °C

Melegrekordok dőltek meg szombaton

2008.09.06. 19:53
Két napi országos hőmérsékleti rekord is megdőlt szombaton. A legmagasabb minimum és a legmagasabb maximum hőmérséklet is csúcsot döntött. Ezen kívül új budapesti helyi rekord is született. Vasárnap várható, hogy egy-két fokkal melegebb lesz, így további napi rekordok is megdőlhetnek majd.

A napi maximum hőmérsékleti rekord eddig 36,5 fok volt, ezt 1946. szeptember 6-án Szegeden mérték. Ennél is melegebb volt szombaton, szintén Szegeden, ahol 36,7 fokot jeleztek a műszerek.

1952. szeptember 6-án Oroszházán mérték a napi legmagasabb minimum hőmérsékletet, akkor 21 fokot mutatott a hőmérő. Szombaton ez is megdőlt, Pápán ugyanis 21,4 fokot mértek - mondta a Független Hírügynökségnek Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Budapesten a helyi rekord is megdőlt. Az eddigi csúcs 33,2 fok volt, és 1982-ben mérték. Újpesten szombaton 34,3 fok volt délután.

A vasárnapi időjárásról Csonka Tamás elmondta, hogy a szombatihoz hasonló idő várható, de elképzelhető, hogy 1-2 fokkal még melegebb lesz. Valószínű, hogy vasárnap is megdől az oszágos és a fővárosi melegrekord - tette hozzá.

Lehűlés és hidegfront vasárnapról hétfőre virradó éjszaka éri el az országot, ekkor többfelé várható többfelé zápor, zivatar és megerősöső északnyugati szél. 8-10 fokkal hidegebb levegő érkezik. A meteorológus szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy hideg lesz, csak az átlagos körül alakul a hőmérséklet jövő hét közepéig-végéig.

Az abszolút szeptemberi melegrekord egyébként 38,2 fok. Az országos, valaha mért abszolút rekordot, azaz 41,9 fokot tavaly mérték Kiskunhalason.