Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Szokatlanul enyhe idő lesz a hétvégén

2008.11.26. 14:11
A sokéves átlagnál jóval enyhébb időjárásra számíthatunk a mostani hétvégén. A legmelegebb vasárnap lesz, akkor plusz 10 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. A jó idő előreláthatólag szerdáig tart majd, a ciklon hatására pedig számíthatunk csapadékra, akár ónos esőre is. Az enyhe időjárás ellenére mégsem a meleg, hanem a hidegrekord dőlhet meg csütörtökön, mondta a Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A hétvégén felmelegedés lesz, de előtte, csütörtökön meg is dőlhet az eddigi hidegrekord. 1975. november 27-én Borsodnádasdon mérték az erre a napra vonatkozó legkisebb hőmérsékletet, ez akkor mínusz 16 fok volt. Az Északi-középhegység környékére mínusz 10 és mínusz 15 fok közötti hőmérsékletet prognosztizáltak csütörtökre, úgyhogy "rezeg a léc", mondta az OMSZ munkatársa.

Péntekre virradóra még számíthatunk fagyokra, és napközben sem fog jelentősen emelkedni a hőmérséklet. Szombaton és vasárnap azonban már megszűnnek az éjszakai fagyok, napközben pedig egyértelműen a pluszos értékek fognak dominálni a hőmérsékletben.

Egy ciklon hatására sok lesz a felhő felettünk, ezért főleg szombaton számíthatunk csapadékra, néhol ez ónos eső formájában zúdul majd ránk.

Szombatra egyébként plusz 2 és plusz 7 fok közötti hőmérsékletet várnak, ennél még enyhébb lehet az időjárás az ország déli területein. A hét utolsó napjára felszakadozik a felhőzet, és a hőmérséklet ismét elérheti a plusz 10 fokot.

A legmelegebb a vasárnap lesz, nappal akár plusz 10 fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A jövő hétre biztosat nem tudtak mondani az időjósok, de az eddig előrejelzések alapján hétfőn is sokkal melegebb lesz, mint a sokéves átlag, kedden 1-2 fokkal csökken a hőmérséklet, és szerdától kell majd újból fokozatos lehűlésre számítani.