Eleonóra
-1 °C
2 °C

Elkapkodták az ajándék 'mentőmellényt'

2004.12.01. 18:55
A baleseti statisztikák szerint éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között nemcsak a gyalogosok, kerékpárosok, hanem a járművezetők is veszélybe kerülhetnek. A BRFK rendőrei egy közlekedésbiztonsági akció keretében fényvisszaverő mellényeket osztottak ki a budapesti autósoknak.

A Nyugati pályaudvarnál és az Oktogonon hamar elfogyott az a pár száz ajándék "mentőmellény", amelyeket a "Látni és látszani" közlekedésbiztonsági akció keretében osztottak ki a budapesti autósoknak. A Moszkva téren nagyobb készlettel várták a vezetőket a rendőrök és polgárőrök, a három helyszínen összesen körülbelül kétezer, fényvisszaverő csíkokkal ellátott mellénnyel szórták meg a forgalomban araszolókat. A meglepetést senki nem utasította vissza, bár voltak autósok, akik a rendőrök láttán inkább gyorsítottak, feltehetőleg tartva az esetleges alaposabb ellenőrzéstől.

Ha kiszállnak a járműből


Klikk a képre!

A "láthatósági mellényeket" egy hazai biztosító támogatásával ajándékozhatták a sofőröknek a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály, a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság, a Fővárosi Közlekedésbiztonsági Társaság, illetve a Polgárőrség közös kampányának szervezői.

A baleseti statisztikák szerint éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között nemcsak a gyalogosok, kerékpárosok, hanem a járművezetők is veszélybe kerülhetnek. A jármű váratlan meghibásodása vagy baleset miatt megálló autó vezetője és utasai, ha kiszállnak a járműből, ugyanúgy veszélyben lehetnek, mint például egy út szélén kivilágítatlanul haladó kerékpáros.

Európában több helyen kötelező

Több uniós tagállamban már a gépkocsi kötelező felszerelési tárgyai közé tartozik a mellény, az EU közlekedési szakbizottságának előírása szerint lakott területen kívül az úttesten lévő járművét elhagyó sofőrnek viselnie kell a banánsárga vagy banánzöld, fényvisszaverő anyagból készült mellényt.

Olaszországban, ahol április eleje óta kötelező a használata, annyi mellényt kell a kocsiban tartani, ahány utas van, és több mint harminc euró a büntetés, ha nincs a kocsiban a rikító színű ruhadarabból. Spanyolországban július óta van érvényben a rendelet, náluk csaknem száz eurós büntetésre lehet számítani.

Nem kerül sokba

A mellény nem kerül sokba, kétezer forint körüli áron bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban megvásárolható, de kapható autósboltokban és benzinkutaknál is, mondta el a Moszkva téri akcióban részt vevő Szécsi Tibor rendőr-százados. Magyarországon egyelőre nem kötelező a viselete, de a közlekedésbiztonságiak szeretnék, ha minden autóban lenne ilyen könnyű, kabátra is felhúzható mellény kéznél.