Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Szándékosan kevertek melamint a baromfitápba Kínában

2008.11.05. 13:57
Szándékosan keverték a műanyagipari nyersanyagnak számító melamint abba a baromfitápba, amelyből a taliani (Dalian) központú Hanwei csoport tojásüzeme is vásárolt, és amelynek termékeiben egy hongkongi ellenőrzés során megtalálták az egészségkárosító anyagot. A kínai hatóságok a vállalat tojásexportját egy héttel ezelőtt betiltották, a Kína-szerte több mint 50 szupermarketben árult szennyezett élelmiszert már levették a polcokról.

Az északkelet-kínai vállalat tojásaiból származó minták az egészségügyi határértéknek tekintett 2,5 milliomodrészhez képest 4,7 milliomodrész melamint tartalmaztak. A múlt hét óta tartó rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a kérdéses baromfitápot előállító Shenyang Mingxing Feed Factory szándékosan, egy másik összetevő hiányában keverte termékeibe a mérgező anyagot.

A vállalat őrizetbe vett vezetője, Kao Hszing-tao (Gao Xingtao) a rendőröknek elmondta, hogy a baromfitáp egyik összetevője, a pálinkafőzésből visszamaradó gabonatörköly pótlására júliustól kezdve adagolták a melamint a termékeikhez.

Kao Hszing-tao július 6-15-e között más tartományokból 45 tonnányi melamint tartalmazó nyersanyagot vásárolt. Ebből mintegy 40 tonna felhasználásával összesen 287 tonna baromfitápot állítottak elő. A melaminos tápból 212 tonnát egy taliani tápértékesítő vásárolt meg, innen került Kína vezető tojásipari vállalatának, a Hanwei csoport taliani tojásüzemébe.

A 75 tonnányi, még fel nem használt tápot és a még megmaradt mintegy 5 tonnányi alapanyagot megsemmisítették. A helyi hatóságok szerint a melaminos tápot előállító vállalat nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel, hivatalosan csak raktárként működhetett volna.

A melamin az állati takarmány fehérjeszintjének növelése érdekében gyakran használták kiegészítő adalékként, jóllehet ezt az anyagot Kínában is tilos az élelmiszeriparban és az állati takarmányozásban használni. A sanghaji Oriental Morning Post szerint megközelítőleg 5 éve az iparág egészére kiterjedve használnak melamint az állati takarmányokban.

Különböző márkájú kínai tojásokban korábban is találtak már melamint, a mezőgazdasági szakemberek feltételezése szerint a szennyezés hamisított takarmánnyal került az állatok szervezetébe.