Auguszta
-3 °C
2 °C

Megdőlhet a fővárosi melegrekord

2003.11.20. 10:57
Bár vasárnapra már megnövekszik a felhőzet, nappal még akkor is 14-18 fok várható. Budapesten utoljára 1926-ban volt november 20-án hasonlóan meleg.
Csütörtökön hazánkban eleinte változóan felhős idő lesz, több-kevesebb napsütéssel, később a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet. A legmagasabb hőmérséklet elérheti a tizenhét fokot is, és a következő napokban is meleg, a november végéhez képest szokatlanul enyhe idő ígérkezik. Az előrejelzés szerint vasárnap megnövekszik a felhőzet, de a nappali hőmérséklet továbbra is 14-18 Celsius fok körül várható, és a levegő éjszakára sem hűl le fagypont alá - olvasható az idojaras.hu oldalon.

A fővárosban csütörtökön változóan felhős, enyhe idő lesz. Délután számíthatunk több napsütésre. Eleinte élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 13 fok körül alakul. Késő este 7 fok várható. Hazánk keleti részén változóan felhős lesz az ég, a Duna-Tisza-közén várható több napsütés. Eleinte élénk lesz az északnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 11, 14 fok között alakul. Késő este 5, 9 fok várható. Magyarország nyugati területén is tavaszias idő lesz ma. A változó felhőzet mellett főként délután számíthatunk napsütésre. Élénk lesz a nyugatias szél. A hőmérséklet csúcsértéke 12, 14 fok körül alakul. Késő este 5, 7 fok várható.

Átlagosnál enyhébb

A következő napokban marad az átlagosnál enyhébb idő. Pénteken és szombaton reggel helyenként köd képződik. Változóan felhős lesz az ég több-kevesebb napsütéssel. Általában 10 fok feletti nappali hőmérsékletekre számíthatunk, a hajnalok pedig fagymentesek maradnak.

Ezen a napon Pécsett mérték eddig a legmagasabb hőmérsékletet, 1951-ben 18,6 Celsius fokot mutattak a hőmérők. Budapesten pedig 1926-ban volt utoljára hasonlóan meleg, akkor 16.2 fokos tavaszias idő izzasztotta a korzózni vágyókat.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, számottevő fronthatás nem várható. A tavaszias időben jó közérzet alakulhat ki, ugyanakkor a figyelmünk kevésbé koncentrált, a reflexek általában tompák, gyakoribb lehet az álmosság is, ezért a közlekedők fokozott óvatossággal lépjenek utcára. A légszennyezettség kissé növekszik, a levegőminőségi határérték 20-50%-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb), a porkoncentráció alacsony.

Európa legnagyobb részén hazánkhoz hasonlóan az átlagnál enyhébb idő alakult ki. Csupán a kontinens északkeleti vidékén van télies jellege az időjárásnak. A mediterrán térségben a 20 fok feletti hőmérsékletek sem ritkák.

Folytatódó aszály

Az idei aszályos év csapadékszegény őszi időjárása miatt az ország felszíni vizein a sokévi átlagnál is alacsonyabb vízállásokat mérnek jelenleg a szakemberek. Horkay Antal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Felszíni Vizek Főosztályának főosztályvezető helyettese az Index érdeklődésére elmondta, hogy a laikus szemmel is észrevehető vízszintcsökkenés, de mivel túl vagyunk a nyári vízhasználati csúcson, a vízminőségi helyzet kevésbé kritikus. Ami azonban a Dunát illeti, a csapadékszegény időjárás miatt még novemberben is vízpótlásra szorult a Ráckevei-Soroksári Dunaág, amivel egy hete álltak le a vízügyi szakemberek. Az emberi fogyasztásra szánt víz minősége - mivel jórészt nem felszíni vizekből, hanem fúrt kutakból származik - nem romlik az extrém időjárási helyzet ellenére sem.

A száraz időjárás miatt többféle hatással számolnak a hozzáértők, árvízi szempontból például kedvező a jelenlegi helyzet, hasonlóképp belvízvédelmi szempontból is szerencsésebb a kevés eső, viszont mezőgazdasági, vízminőségi, halgazdálkodási szempontból a több évre visszanézve is rossznak mondható a mostani időjárás.