Szabina
-2 °C
15 °C

Magyarország legmélyebb pontja

2007.11.24. 11:42
Megtalálták Magyarország legmélyebb pontját a Gyála melletti mezőn.

Nemrég Szatmári József szegedi geoinformatikus korszerű műholdas műszerekkel kimutatta, hogy a legmélyebb pont mégsem Tiszasziget, hanem a Szegedhez tartozó Gyálarét határában lévő mezőn található - közölte a Független Hírügynökség.

A Gyála-rét 2006 áprilisában - elöntve (MTI)
A Gyála-rét 2006 áprilisában - elöntve (MTI)

Az új mélypont helye már eddig is nevezetes volt a Lúdvári Vénuszról. Mindig is a déli határszél felé volt a legmélyebb terület, azért folyik erre a Tisza. A legmélyebb pontot a hetvenes években Tiszaszigetnél jelölték ki: 75,8 méterrel a tengerszint felett.

Szatmári József kimutatta, hogy Tiszasziget az eddig mértnél valójában egy méterrel magasabban fekszik: 76,7 méteren. A legmélyebb pont pedig nem a folyó jobb partján van, hanem a másikon, Szeged határában, a Tisza és a gyálaréti holtág között, Lúdvárnál. Méghozzá 75,8 méteren, azaz ugyanolyan „magasan", mint amennyit korábban Tiszaszigetnél mértek - olvasható a Délmagyar.hu cikkében.

Az útikönyvekben is így szerepelt. Nagyjából tíz éve, ahogy a műszerek egyre precízebben mértek, lehetett pontosítani, hogy pontosan merre is lejt az ország. A legújabb adatokat a GPS-ek szolgáltatták.

Tiszasziget évtizedek óta büszke volt, hogy ott van Magyarország legmélyebb pontja, Bodó Imre polgármester kopjafát is állíttatott ennek emlékére a határban. "Remélem, a mélypont marad ott, ahol eddig volt" - nyilatkozta a Délmagyar.hu-nak.