Elemér
0 °C
10 °C

Menekülteket szobáztatott a belga eurokrata

2003.05.16. 17:06
Őrizetbe vették Brüsszelben az Európai Bizottság egy belga tisztviselőjét, mert emberkereskedő bandákkal összejátszva 58 illegális bevándorlónak adott ki bérlakásokat. Az európai hivatalnok a főváros különböző pontjain törököktől, araboktól vásárolta össze fillérekért az akkor még tűrhető állapotban levő lakásokat. A konyhákat, fürdőszobákat megszüntette, illetve lakószobákká alakíttatta át, hogy minél több lakbérhez jusson.
Több hónapon át tartó megfigyelés után csütörtökön a rendőrök lecsaptak az 51 éves brüsszeli Aloysius W. házaira és lakásaira. A lakásokból 58 illegális bevándorló került elő: románok, bolgárok, oroszok, szomáliak és nepáliak, akiket nyomban átadtak az idegeneket ellenőrző hivatalnak; feltehetően hazatoloncolás lesz a sorsuk. A tulajdonost őrizetbe vették.

Áldatlan állapotok

A sors iróniája, hogy Aloysius W. a bizottság igazságügyi és belügyi főigazgatóságának munkatársa. Havi fizetése négyezer euró, de a nyomozók becslése szerint ezt havi mintegy tízezer euróval (két és félmillió forinttal) toldotta meg öt brüsszeli házban levő lakásai kiadásával.

A gátlástalan európai hivatalnok a főváros különböző pontjain törököktől, araboktól vásárolta össze fillérekért az akkor még tűrhető állapotban levő lakásokat. A konyhákat, fürdőszobákat megszüntette, illetve lakószobákká alakíttatta át, hogy minél több lakbérhez jusson.

A razzia idején rendőrök beszámolói szerint a legtöbb tömegszálláson elviselhetetlen bűz terjengett, bogarak, egerek szaladgáltak. A falakon víz folyt, néhány lakásban villany sem volt már, másutt a csupasz vezetékek szabadon lógtak ki a falból. A szomszédok szerint a kisgyerekek illemhely híján az utcán végezték szükségüket.

Véletlenül bukutt le

A szörnyű tömegszállások mellett lakók hiába panaszkodtak hónapokon át a rendőrségnek; végül egy véletlen buktatta le a mohó eurokratát és emberkereskedők által becsempészett lakóit. Az ixelli kerület kapitánysága átfogó műveletet indított a testi fogyatékos romániai cigány koldusok begyűjtésére, akikről már tudták, hogy jól szervezett emberkereskedő hálózatok hozzák őket Belgiumba. Hónapokkal korábban az egyik őrizetbe vett kéregető kitépte magát a rendőr kezéből és bemenekült egy közeli házba. A nyomozó nem ment utána, hanem figyelés alá helyeztette a házat. Így derítették fel fokozatosan a gátlástalan eurokrata tömegszállásait és illegális bevándorló bérlőit.