Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Menekültstátust kért egy szerbiai magyar

2004.12.07. 14:54
Nem részletezett zaklatásokra hivatkozva kért menekültstátust egy szerb-montenegrói magyar. A 44 éves férfit papírok nélkül fogták el a határőrök a röszkei határátkelő térségében.

Vallomása szerint a zaklatások elől menekült hazánkba egy szerbiai magyar férfi, akinek ügyében kedden délután dönt a Kiskunhalasi Városi Bíróság, tájékoztatott a határőrség szóvivője.

Befogadóállomásra kerülhet

A szerb-montenegrói állampolgárságú férfit szombaton a röszkei határátkelő térségében fogta el a Tisza Határvadász század járőre. Jelenleg a Kisunhalasi Határőr Igazgatóságon tartják őrizetben, a bíróság engedélyezheti, hogy egy befogadóállomásra távozzon, közölte Kovács Iván alezredes.

A 44 éves férfi nem tudta igazolni személyazonosságát, illetve jogszerű magyarországi tartózkodását, mert semmilyen okmány nem volt nála. Arra hivatkozott, hogy azért szökött át a zöldhatáron, mert atrocitások érték Szerbiában, mondta a szóvivő. Az atrocitások mibenlétéről azonban nem nyilatkozott az őt kérdező határőröknek.

A végső szó a bevándorlási hivatalé

A határsértőt beszállították a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság Idegenrendészeti Központjába, ahol menekültstátuszt kért. Ügyében a végső szót a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-Alföldi Regionális Igazgatóság mondja ki.

Zaklatásra hivatkozva legutóbb szeptemberben települt át Szerbiából egy vajdasági magyar család Magyarországra. Az azóta menekültstátust kapott Sötét-család szeptember 17-én menekült Magyarországra, miután Sötét Deniszt kétszer verték meg magyarsága miatt, majd tovább zaklatták őket, egyszer egy nagyobb kést szúrva lakásuk ajtajába, a falra pedig a "Megdögletek, magyarok" fenyegetést firkálták.