Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Mentőbaleset: életveszélyesen sérült a beteg

2003.07.15. 15:08
A betegen kívül a mentőautó vezetője és az ápoló is életveszélyes sérüléseket szenvedett kedd délután a 10-es úton, amikor egy mentőautó teherautóval ütközött. Magyarországon egyre több a mentőbaleset, ugyanakkor csak minden hárommillió kilométerre jut egy úgynevezett sajáthibás karambol.
"A mentőápoló és a mentőautó vezetője, valamint a szállított beteg életveszélyesen megsérült, a beteg hozzátartozója pedig súlyos sérülést szenvedett" - mondta az MTI-nek Győrfi Pál. A két jármű eddig tisztázatlan körülmények között ütközött. A teherautó vezetője nem sérült meg - tette hozzá. Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének tájékoztatása szerint a sérülteket a tűzoltók próbálják kiszabadítani az összeroncsolódott mentőautóból.

Az elmúlt évben megnőtt a mentőbalesetek száma. Míg 2001-ben 38 személyi sérüléssel járó mentőkarambol történt, addig 2002-ben 72. Ebben az évben sem ez az első súlyos mentőbaleset. Január 9-én például egy személygépkocsi ütközött mentővel Győr határában. Akkor egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült. Február 1-jén a hótól csúszóssá vált 4-es főút Nyírpazony-Nyíregyháza közötti szakaszán borult fel egy mentő. A beteg és a személyzet egy tagja szenvedett sérülést.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az Indexnek korábban elmondta: a közlekedési morál csökkent, kevésbé figyelnek oda az autósok a megkülönböztető jelzését használó járművekre. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: minden hárommillió kilométerre jut egy, úgynevezett saját hibás mentőbaleset.