Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Önmérsékletre kérik a mentősök a kórházakat

2004.07.07. 12:22
Tavaly kétmilliószor vittek beteget a mentősök, akik szerint sok esetben nem is lenne rájuk szükség, ezért levelet írtak a kórházaknak, amelyben kérik, csak indokolt esetben riasszák őket. Ugyanakkor a mentősök ígérik, ha az orvos hívja őket, a jövőben is kiszállnak.
Az Országos Mentőszolgálat levelet juttatott el a kórházigazgatókhoz, amelyben kéri, hogy csak indokolt esetben kérjenek az orvosok mentőt a betegek szállítására - jelentette be a metőszolgálat szóvivője. "A mentők felhívják a figyelmet arra, hogy a más járművel, akár autóbusszal, vonattal is közlekedni képes betegek mentőszállítása a valóban rossz állapotú, súlyos esetektől veszi el a gyors, hatékony segítség lehetőségét, így akár emberéleteket is veszélyeztethet" - mondta Győrfi Pál.

Csak indokolt esetben

A 154 intézmény igazgatójához hétfőn eljuttatott levélben a mentőszolgálat felkérte a kórházak, rendelők orvosait, hogy minden esetben az érvényes jogszabályok alapján döntsenek a mentők igénybevételéről, tehát csak olyan beteghez hívjanak mentőt, akinek az egészségi állapota ezt szükségessé teszi.

Az egészségügyi törvény szerint a beteg szállítása akkor indokolt, ha az "az egészségügyi ellátás eléréséhez szükséges", ismertette a törvényt a szóvivő hozzátéve, hogy az egészségbiztosítási törvény is kimondja, a beteget akkor szállíthatja mentő, ha az egészségi állapota miatt másképp nem oldható meg az eljuttatása a megfelelő intézménybe, vagy a lakóhelyére.

Százezres felesleges riasztás

Tavaly az Országos Mentőszolgálat több mint kétmillió betegszállítási feladatot teljesített, ebből százezres nagyságrendben fordultak elő olyan esetek, amikor - a mentők szerint - "a szállítás indokoltsága megkérdőjelezhető volt", állítja a szóvivő. Mindezek ellenére a mentősök ígérik, hogy jövőben sem utasítják majd vissza az orvosok által kért szállítást.

A Magyar Kórházszövetség egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a levelet ugyanis még nem mindegyik kórházigazgató kapta meg, ezért többen még a tartalmát sem ismerik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!