Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Önmérsékletre kérik a mentősök a kórházakat

2004.07.07. 12:22
Tavaly kétmilliószor vittek beteget a mentősök, akik szerint sok esetben nem is lenne rájuk szükség, ezért levelet írtak a kórházaknak, amelyben kérik, csak indokolt esetben riasszák őket. Ugyanakkor a mentősök ígérik, ha az orvos hívja őket, a jövőben is kiszállnak.
Az Országos Mentőszolgálat levelet juttatott el a kórházigazgatókhoz, amelyben kéri, hogy csak indokolt esetben kérjenek az orvosok mentőt a betegek szállítására - jelentette be a metőszolgálat szóvivője. "A mentők felhívják a figyelmet arra, hogy a más járművel, akár autóbusszal, vonattal is közlekedni képes betegek mentőszállítása a valóban rossz állapotú, súlyos esetektől veszi el a gyors, hatékony segítség lehetőségét, így akár emberéleteket is veszélyeztethet" - mondta Győrfi Pál.

Csak indokolt esetben

A 154 intézmény igazgatójához hétfőn eljuttatott levélben a mentőszolgálat felkérte a kórházak, rendelők orvosait, hogy minden esetben az érvényes jogszabályok alapján döntsenek a mentők igénybevételéről, tehát csak olyan beteghez hívjanak mentőt, akinek az egészségi állapota ezt szükségessé teszi.

Az egészségügyi törvény szerint a beteg szállítása akkor indokolt, ha az "az egészségügyi ellátás eléréséhez szükséges", ismertette a törvényt a szóvivő hozzátéve, hogy az egészségbiztosítási törvény is kimondja, a beteget akkor szállíthatja mentő, ha az egészségi állapota miatt másképp nem oldható meg az eljuttatása a megfelelő intézménybe, vagy a lakóhelyére.

Százezres felesleges riasztás

Tavaly az Országos Mentőszolgálat több mint kétmillió betegszállítási feladatot teljesített, ebből százezres nagyságrendben fordultak elő olyan esetek, amikor - a mentők szerint - "a szállítás indokoltsága megkérdőjelezhető volt", állítja a szóvivő. Mindezek ellenére a mentősök ígérik, hogy jövőben sem utasítják majd vissza az orvosok által kért szállítást.

A Magyar Kórházszövetség egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, a levelet ugyanis még nem mindegyik kórházigazgató kapta meg, ezért többen még a tartalmát sem ismerik.