Ömlik a láva a jávai vulkánból

2006.06.06. 20:23
Az indonéziai Jáva szigetén emelkedő Merapi vulkán továbbra is kiszámíthatatlan aktivitást mutat. A vörösen izzó lávafolyam már körülbelül egy kilométerre távolodott el a tűzhányó kráterétől, a Geger Boyónak nevezett lávacsúcs, amelyet egy XX. század eleji kitörés hozott létre, hétfőn este szétporladt.

Tizenegyezer embert telepítettek ki az elmúlt napokban az indonéziai Jáva szigetén emelkedő Merapi vulkán környékéről, és a láva újra meg úja ömlik lefelé a hegyoldal felső lankáiról, amelyeket tűzforró gázfelhő borít be - közölték kedden a helyi mentőalakulatok illetékesei. A kitelepített lakosokat ideiglenes menedékhelyeken sátorokban és iskolaépületekben helyezik el. A helyi kormányzati szervek negyven teherautót és gépjárművet vetettek be a bajba jutottak elszállítására.

Az indonéz kormány egyik vulkanológiai szakértője továbbra is veszélyesnek ítélte meg a helyzetet, mondván, nem tudni, hogy a lávakupola mikor fog összeroppanni. A vörösen izzó lávafolyam már körülbelül egy kilométerre távolodott el a tűzhányó kráterétől, miközben a forró felhőtakaró mintegy 2,5 kilométerrel jutott távolabb a vulkánhegytől.

A földrengés csak rontott a helyzeten

A Merapi tevékenysége jelentősen erősödött azt követően, hogy május 27-én a Richter-skálán mérve 6,3-as erősségű földrengés volt a hegytől 30 kilométerre délre. A földmozgások legkevesebb 5682 ember életét oltották ki.

Nézze meg korábbi képeinket!
Nézze meg korábbi képeinket!

A kormány arra sarkallta a helyi lakosokat, hogy hagyják el a veszélyeztetett térséget, de a főként mezőgazdaságból élő helyiek ezrei maradtak otthonukban, mert nem akarták elhagyni földjeiket és javaikat.

A helyzetet súlyosbította, hogy a Geger Boyónak nevezett lávacsúcs, amelyet egy XX. század eleji kitörés hozott létre, hétfőn este szétporladt, így a Merapi nyugati és délnyugati oldalán szabad folyása lett a lávának.

A Merapi vulkán 400 kilométerre keletre van az indonéz fővárostól, Jakartától, és hírhedten kiszámíthatatlan tűzhányó. Legutóbb 1994-ben tört ki olyan erővel, hogy emberek életét követelte. Akkor a tűzhányóból kicsapó forró gázfelhő 60 személy halálát okozta.

  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön