Auguszta
-3 °C
2 °C

Rovarölő szer az import román étolajban

2004.11.03. 08:06
A hírhedt DDT-vel egy időben betiltott rovarirtó szert, aldrin és a dieldrin találtak Magyarországon forgalmazott Romániából importált, de eddig ismeretlen eredetű étolajban.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakemberei egy több mint negyven éve betiltott rovarölő szer maradványát mutatták ki a magyar boltokban kapható, Romániából importált napraforgóolajban - írja a Népszabadság.

Az olcsó olajként reklámozott élelmiszerben az egyik legnehezebben lebomló vegyületnek számító aldrint és dieldrint találtak a fogyasztóvédők, akiknek pénteken zárult laborvizsgálata megerősítette az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézet hasonló eredményét.

A rovarölő szer maradványát 0,005 mg/kg mennyiségben mutatták ki, amit éppen csak érzékeltek a laborban, az ugyanis a kimutathatósági határ közelében van - szögezte le Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási főosztályának vezetője.

Erre a szerre éppen az olajos magvak esetében nincs elfogadott határérték az Európai Unióban, a most zárult vizsgálat után egy ideigleneset kell megállapítani, amit a fogyasztóvédők tegnap már kezdeményeztek a Növény és Talajvédelmi Központi Szolgálatnál. A korábban érvényes határérték 0,01 mg/kg volt, ami duplája a most találtnak. A napraforgóolajat Romániából importálták ugyan, de a származási helye a címkéjén nem szerepel.

Az aldrin és a dieldrin az ötvenes és a hatvanas években elterjedt rovarölő szer volt, a világon elsőként 1968-ban Magyarországon tiltották be a használatát és forgalmazását, a hírhedt DDT-vel egyszerre.

Újabb vizsgálat

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség újabb ellenőrző vizsgálatot végeztet el szerdán a román importból származó étolajmintán, hogy bebizonyosodjon tartalmazza-e vagy sem a termék tiltott rovarölő-szer maradványt - nyilatkozta Kathi Attila főosztályvezető szerdán az MTI-nek.

Kathi Attila szavai szerint a román étolaj mintában mért 0,005 miligram/kilo érték szakmailag azt jelenti, hogy nem igazán mutatható ki, tartalmaz-e vagy sem rovarölő szert a termék.