Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ételmérgezés gyanúja egy miskolci idősotthonban

2006.05.30. 17:48
A helyi konyha menüje betegíthetett meg 42 idős miskolcit. Az ételmérgezés gyanúja mellett egy vírusfertőzés lehetősége is felmerült, de a vizsgálat pontos eredménye csak későbbre várható.

Negyvenkét idős ember betegedett meg egy miskolci idősotthonban, akik a helyi konyhán készült ételből fogyasztottak, öt embert kórházba szállítottak, közölte a megyei ÁNTSZ kedden.

Az otthonlakók ételmérgezés tüneteiről számoltak be, illetve akadt olyan eset is, amikor környékbeli panaszkodott rosszullétről, ugyanis ő is onnan kapta az ebédet. Öt embert - megelőző intézkedésként - kórházba szállítottak, közölte Pem Teréz, az ÁNTSZ közegészségügyi osztályának vezetője. Az ételmérgezés gyanúja mellett egy vírusfertőzés lehetősége is felmerült, de a vizsgálat pontos eredménye csak későbbre várható.

Legutóbb múlt hét szerdán fordult ötven ember ételmérgezés gyanújával Jánkmajtison, a betegek egy 170 fős lakodalom vendégei voltak. Azelőtt a fővérosban történt tömeges ételmérgezés, egy belvárosi étterem egyik menüjétől több mint százan betegedtek meg, köztük az Opera és az Operettszínház művészei. Az étterem 12 helyre szállított ebédet, a vizsgálatok szerint a borjúpaprikás és a tojásos nokedli okozta a szalmonellafertőzést.