Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Halálos karácsony

2003.12.25. 12:48
Hatan haltak meg közlekedési balesetben vagy lakástűzben december 24-én, a tűzoltók pedig 110 riasztást kaptak.
Dobson Tibor a katasztrófavédelem szóvivője elmondta: mind a halálesetek, mind a tűzoltók kivonulásának száma magasabb volt a szenteste napján általában tapasztaltnál. December 24-én ugyanis a lakosság túlnyomó többsége otthonában tartózkodik, a forgalom minimális. A súlyosabb balesetek inkább karácsony másod- és harmadnapján fordulnak elő - jegyezte meg a szóvivő.

A karácsonyi baleseti veszélyforrások között említette, hogy amikor útnak indulnak az emberek rokonlátogatóba, bekapcsolva felejtik lakásukban az elektromos berendezéseket, a tűzhelyt, a karácsonyfaégőket. Előfordul az is, hogy útközben alkoholt fogyasztanak - figyelmeztetett a szakember.

Dobson Tibor emlékeztetett arra, hogy szerdán egy öt- és egy hétéves kisgyermek és édesapjuk halt meg a solti Duna-hídnál a töltésre sodródott személygépkocsiban. Egy miskolci lakástűzben egy két és fél éves gyermek és egy 82 éves asszony vesztette életét, egy személy pedig elhunyt közlekedési balesetben, Nyíregyházán.

A tűzoltóknak a száztíz vonulásból 54 ízben kellett tűzhöz menniük, a többi eset műszaki mentést igényelt, de előfordult téves riasztás is - ismertette Dobson Tibor.

Vácott egy lakás konyhájában adventi koszorú miatt keletkezett tűz, Cegléden egy kazán okozott tüzet. Biatorbágyon egy 80 négyzetméteres parasztház égett le, de a lakók nem voltak otthon, így személyi sérülés nem történt - sorolta a szóvivő. A korábbi években december 24-én általában 60-70 riasztás fordul elő - mondta Dobson Tibor.