Márk
13 °C
28 °C

Felmentették a jánkmajtisi mészárlás gyanúsítottjait

2003.04.29. 19:02
Felmentették a vádak alól a jánkmajtisi mészárlás néven elhíresült ügy négy gyanúsítottját - jelenti a HavariaPress. A négy huszonéves férfi a vád szerint 2000 karácsonyának előestéjén otthonában támadt rá egy házaspárra a szatmári faluban. Az elkövetők baltával agyonverték a háziasszonyt, életveszélyesen megsebesítették a férjét és gondosan kirámolták a lakást. A négy férfit ezek alapján nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt vádolták. A rendőrség két éve azt állította, hogy sikerült összegyűjteni ellenük a terhelő bizonyítékokat.

Visszavonták a terhelő vallomást

A vádirat szerint a vádlottak 2000. december 23-án este együtt italoztak, ekkor határozták el, hogy betörnek valahova. Éjszaka ezért felkerestek egy Arany János utcai lakást, ahol azonban otthon találták a háziakat. Ekkor baltával és vasrudakkal összeverték a házaspárt, majd minden értéket elvittek a házból. A tárgyalásokon azonban mind a négy vádlott ártatlannak vallotta magát. Még a korábban önmagára és társaira terhelő vallomást tevő harmadrendű vádlott is visszavonta vallomásait, azt állítva, hogy a nyomozók kényszerítették hamis vallomás tételére. A vád azonban jószerivel teljesen csak a harmadrendű vádlott vallomásán alapult, tárgyi bizonyítékok ugyanis nem álltak a bíróság rendelkezésére. A négy férfival szemben így megszüntették az eljárást, a felmentő ítélet mindegyikük esetében jogerős.

Pedig már látókörben voltak

A nyíregyházi rendőrkapitányság egyébként két felmentett elfogásakor, 2001 márciusában azt állította, hogy több mint két hónapos, mindenre kiterjedő nyomozás eredményeként fogta el a jánkmajtisi gyilkosság gyanúsítottjait. A kapitányság sajtóreferense akkor közölte: két fiatalember, R. Dániel 28 éves és B. Sándor 29 éves a nyomozás során már korábban a rendőrök látókörébe került, de a szükséges bizonyítékokat csak az elfogás előtt sikerült ellenük összegyűjteni.