Szabolcs
20 °C
35 °C

Tovább tombol a nyár

2003.08.12. 07:09
A meteorológusok szerint a következő napokban száraz, napos, nyári időre számíthatunk. Kedden mérsékelt marad a légmozgás, a hőmérséklet csúcsértéke 30 fok körül alakul, késő este 23 fok várható. Szerdán tovább melegszik az idő, és a hét második felében még melegebb lesz, de a hétvégére megérkeznek a hűsítő záporok. A hőségérzetet csökkentheti, hogy alacsony marad a páratartalom. A Balaton vize 26 fokos.
Kedden hazánkban a hőmérséklet csúcsértéke 27-32 fok között alakul. Késő este 20-25 fok közötti hőmérséklet valószínű, a szél mérsékelt lesz.

A Balatonnál kedden folytatódik a nyári idő, 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, míg a tó vize 26 fokos, de partközelben eléri a 28 fokot is. Elsősorban a tó keleti medencéjében számíthatunk 10-20 km/órás északi, északkeleti szélre.

Humánmeteorológia

Az ICI Interaktív Rt. előrejelzése szerint kedden fronthatás nem várható. és az alacsony páratartalom mellett jobban bírjuk a délutáni meleget. Az UV sugárzás a 13 óra körüli rövid időszakban számottevő. A légszennyezettség kissé növekszik: a levegőminőségi határérték 15-55%-át éri el, a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb. A porkoncentráció közepes-magas. A parlagfű és az üröm koncentrációja egyre jelentősebb. Meghatározó még a csalánfélék pollenje.

A hétvégét záporok hűsíthetik

Leállította a szárnyashajókat a Mahart
A Mahart PassNave Személyhajózási Kft. a Duna rendkívül alacsony vízállása miatt - további intézkedésig - szünetelteti a belföldi szárnyashajó-járatát. A cég a nemzetközi szárnyashajó-járatot részben kis befogadóképességű hajóival, illetve hajópótló autóbuszokkal látja el. A reggel kilenc órakor induló menetrendi járat a szentendrei Duna-ágban csak Szentendréig a váci Duna-ágban Visegrádig közlekedik.

Szerdán időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és helyenként zápor, zivatar alakul ki. A Dunántúlon élénk északnyugati szél zivatarok környezetében megerősödik. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hõmérséklet csúcsértéke 30, 35 fok között alakul.

Csütörtökön a napsütést főleg északon zavarhatja felhősödés, helyenként kialakulhat egy-egy frissítő zápor, zivatar. Mérsékelt lesz a szél. Hajnalban 15, 20 fok várható. A hõmérséklet csúcsértéke 31, 36 fok között alakul.

Péntektől a napsütés mellett idõnként megnövekszik a felhõzet, változóan felhős lesz az ég, és szórványosan alakul ki zápor, zivatar. A szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. A hõmérséklet csúcsértéke 30, 35 fok között várható, és szombat, vasárnap 25, 30 fokra csökken.

Európa

Európa nyugati területein tartja magát a rekord meleg, többfelé 40 fokot mérnek. A kontinens keleti részén ugyanakkor hűvös, változékony, sokfelé csapadékos az idő. A hideg és meleg légtömeg határa a Kárpát-medence északkeleti szélén található.