Szabolcs
20 °C
35 °C

Szilveszterre jön meg a hideg

2005.12.23. 12:30
Karácsonykor fagypont körül mozog majd a hőmérséklet, és csak jövő hét közepén kezdődik az erősebb lehülés. Északon és keleten van és lesz is hó.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat észak-kelet magyarországi szakemberei 2-10 centimérteres vastagságú havas tájról adtak hírt. Az előbbit Miskolcon, az utóbbit Nyíregyházán találjuk. Egerben 5, Debrecenben 7 centi vastag hótakaró borítja az utakat.

Szombattól melegfront várható, ami újabb havazást hozhat, kevés ónos esővel vegyítve. A hőmérséklet nappal fagypont körül mozog, éjszaka kissé fagypont alattira sűllyed.

Vasárnap tovább enyhül az idő, és csak a hétfő hoz lehűlést. Esetleg további felmelegedést, ezt még az időjárási szakemberek sem tudják pontosan, mert a dél felől érkező ciklon annyira kiszámíthatatlan, hogy ebben a pillanatban az sem látható előre, hogy hol érkezik az országba.

A Dunántúlon jelenleg csak foltokban van hó. Napközben plusz négy, plusz hat, éjszaka valamivel fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Karácsony első napjától hül az idő, és 26-tól már itt is havazás várható. Helyenként erősebb szél ront a helyzeten.

Péntek estig változóan felhős lesz az ég, többfelé párás marad a levegő, néhol lehet zápor, hózápor. Éjszakától északnyugat felől erősen megnövekszik, majd délutántól csökken a felhőzet. Holnap többfelé várható csapadék, északkeleten hóra lehet számítani, másutt a havat eső váltja föl.

A sok bizonytalanság mellett az egyedül biztosnak tűnő információ, hogy a jövő hét közepétől erős lehűlés lesz. Akár mínusz tíz fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

Tavaly a karácsony előtti napok napsütéses időjárását 23-án borongós, esős időjárás váltotta fel. Fehér karácsony csak néhány elzártabb északkelet-magyarországi településen volt.