Géza
-12 °C
-4 °C

Tűzszünet a meteorológus­­háborúban

2004.03.02. 14:55
Pártai Lucia és Aigner Szilárd prognózisát hallották, hangzik el két hete az Index által hallgatott előrejelzésekben. A házaspár magáncége korábban az állami időjárás-előrejelző által vitatott Európai Meteorológiai Szolgálat elnevezést használta. Az ügy hátterében, értesüléseink szerint az áll, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat kétli, hogy Aignerék a meglévő technikai és szervezeti hátterükkel képesek lennének megmondani azt, hogy kisüt-e a nap.
Pártai Lucia cége nem használja az Európai Meteorológiai Szolgálat (EMSZ) elnevezést. A magáncég ügyvédje szerint gesztust gyakoroltak és válaszra várnak, az állami tulajdonú Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke viszont lezártnak tekinti az ügyet.

Február 17-én közlemény jelentetett meg az OMSZ, amiben sérelmezte, hogy Aigner Szilárd és Pártai Lucia cége a televízióban, rádióban, sajtóban Európai Meteorológiai Szolgálatnak nevezi magát. Az elnevezés szerintük megtévesztő, mert azt sugallja, hogy az OMSZ-nél magasabb szervezeti szinten állnak.

Pártai ellenközleménnyel válaszolt: tízéves cégük nevét - a European Weather Service Meteorológiai Szolgáltató Kft.-t - az Országos Rádió és Televízió Testület ajánlása szerint célszerű magyarul használni. "Jogászaink már vizsgálják, hogyan küszöböljük ki a jövőre nézve az esetleges fordítási félreértéseket" - állt a békülékeny hangú nyilatkozatban.

Élnek a jogérvényesítéssel

Pártaiék a közleményváltás óta nem használják az Európai Meteorológiai Szolgálat elnevezést. "A célt elértük, további fejlemény nincs" - zárta le az ügyet Mersich Iván, az OMSZ elnöke. Mint elmondta, kaptak ugyan egy "nem érdemleges" levelet Pártaiék ügyvédjétől, de a tévét nézve, a rádiót hallgatva, az újságokat olvasva "észrevették", hogy konkurensük nem az Európai Meteorológiai Szolgálat elnevezést használja. (Valóban, az Index által tesztelt műsorokban csak a meteorológus házaspár neve hangzott el.)

Nem történt jogsértés, mivel a cégbíróság bejegyezte az Európai Meteorológiai Szolgálatot, emlékezik a levele tartalmára Magyar György ügyvéd. Sőt, szerinte Pártaiékat érte polgárjogi sérelem azzal, hogy az OMSZ előbb az üzleti partnerek megkeresésével, majd a közlemény kiadásával rossz hírét keltette a magánvállalkozásnak.

Magyar egyúttal javasolta, hogy a két cég "kezdjen tárgyalásokat a szakmáról". Ennek megkezdéséig - gesztusgyakorlásként - az EMSZ nem használja a cégbíróságon bejegyzett nevét. Amennyiben nem lesznek tárgyalások, akkor az ügyvéd, mint fogalmazott, él a jogérvényesítés eszközével.

Pártai kerüli

Az ügy hátterében az elnevezésnél jóval többről van szó. Az Index információi szerint az OMSZ kétli, hogy Pártaiék - a rendelkezésükre álló technikai-szervezeti háttérrel - képesek lennének előre jelezni az időjárást. Pártaiék az alkalmazottaik számát üzleti titokként kezelik. Mersich az Indexnek két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy két-három ember dolgozhat nekik, miközben az OMSZ-nek 304 alkalmazottja van. Akkor elmondta, szükség van a meteorológiai törvény mielőbbi megalkotására, hogy ne használhassák fel kereskedelmi célra az OMSZ internetről ingyen letölthető adatait.

Az OMSZ állításait bíróságon bizonyítani szinte lehetetlen. Ahogy egyik munkatársuk fogalmazott: "Ha reggel bemondjuk, hogy mínusz két fok van, és a konkurencia ezt fél órával később megismétli, akkor hogyan bizonyítsuk be, hogy nem a saját hőmérőjükről nézték le az adatot?"

A két cég a médiapiacon ellenérdekelt. Pártai és Aigner vállalkozása mind több rádiót, televíziót, újságot nyer meg magának, miközben az OMSZ költségvetésének csak felét biztosítja az állam.

Pártai a vitás esetekről kerüli a nyilatkozatokat, félti a meteorológiai szakmát, és hangsúlyozza az OMSZ-szel való együttműködés fontosságát.