Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Tizenöt centis hó várható Budapesten

2004.03.08. 11:20
Dunántúlon és a fővárosban erősen havazik, a keleti országrészben borult az égbolt, később elvékonyul a felhőzet, de az erős szél miatt végig kellemetlen hideg marad az idő. Budapesten az előrejelzések szerint egész nap esni fog, és akár 15 centis hó is hullhat hétfőn.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tíz-húsz centiméternyi hó várható a nap folyamán a fővárosban. A budai városrészben 2-3 centiméternyi hó hullott le éjszaka, illetve a hajnali órákban.

Ezen a napon 1920-ban 23 fok volt Budapesten.

A havazás és a jegesedés ellenére egyelőre zavartalan a tömegközlekedés Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság 80 téli célgéppel síkosságmentesítést végzett hétfőn hajnalban a hegyi útvonalakon. A tömegközlekedési eszközök zavartalanul, biztonságosan tudnak közlekedni a fővárosban - tájékoztatta az MTI-t Szegedi Péter, a vállalat szóvivője.

A héten az időjárás inkább a telet idézi, mint a tavaszt. Az időjárás.hu adatai szerint sokfelé számíthatunk további havazásra, délkeleten, keleten eleinte még lehet havas eső, eső. Erős lesz a szél, mely a Dunántúlon hófúvásokat is okozhat. A hőmérsékletek több fokkal elmaradnak az évszakos átlag értékektől.

Az időjósok szerint szerdáig ilyen hideg marad, élénk lesz a keleti, északkeleti szél. Gyakorta elered majd a hó és csak a hét második felében kezdődik enyhülés. A hétvégére 5-10 fokot jósolnak, de újabb csapadékot is, ekkor természetesen már eső formájában.

Orvosmeteorológia

Eleinte még melegfronti, majd hétfőn meleg- és hidegfronti hatás együttes fellépése várható. Emiatt sokan levertek, figyelmetlenek lehetnek, többeknél pedig nyugatlanság, gyakran indokolatlannak tűnő feszültség jelentkezhet. A fejfájásnak is lehetnek időjárási okai, és a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedőkre is nehezebb időszak vár. Nő a reakció idő, romlanak a reflexek, ami újabb veszélyforrást jelenthet a közlekedésben.

Kamionstop a hó miatt Rédicsnél
Megindult a kamionforgalom a rédicsi határátkelőnél, a járművek várakozási ideje azonban négy óra - tudatta a határőrség szóvivője hétfőn az MTI-vel. Orodán Sándor közlése szerint a Szlovéniában hirtelen leesett nagy mennyiségű hó miatt az utak nehezen járhatók, ezért a szlovén határőrizeti szerv az útviszonyok javulásáig felfüggesztette a kamionok átléptetését a rédicsi határátkelőhelyen, de a személyforgalom ez alatt is folyamatos volt. A szóvivő közlése szerint hétfőn délelőtt megindult a kamionok forgalma a határátkelőn. Elmondta: a rédicsi határátkelőn meglehetősen szűk az út keresztmetszete és a hegyi utak biztonságos letakarítását csak úgy tudják megoldani a szlovén oldalon, ha ideiglenesen nem engedik át a teherjárműveket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a havazás függvényében később is előfordulhat, hogy átmenetileg felfüggesztik a kamionok átléptetését Rédicsnél a szlovén határőrizeti szerv munkatársai. A határőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy a személyforgalomban az átléptetés során továbbra is ellenőrzik a téli felszerelés meglétét. A Magyarország déli részén leesett nagy hó miatt a Szlovénia felől Magyarországra érkezőknél is kötelező a hólánc, amelyet a határátkelőhelyen ellenőriznek.