Géza
-11 °C
-4 °C

A héten megjön a tél

2005.11.14. 11:05
A hét közepéig kellemetlenül nyirkos idő várható, egy mediterrán ciklon hatására a hét második felére azonban alaposan megváltozik hazánk időjárása. A hétvégén akár mínusz öt fok alá is csökkenhet az éjszakai hőmérséklet.

Esős őszi idő, majd ízelítő a télből - ez várható hazánkban a héten az időjárás-előrejelzések szerint. Hétfőn az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös időre ébredtek a magyarok, a keleti országrészben élők kicsivel szerencsésebbek, a Tiszán túl ugyanis időnként felszakadozhat a felhőzet.

Szórványosan szitálásra, ködszitálásra, mérsékelt légmozgásra lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5-10 fok között lesz. A keddre virradó éjszaka általában 0, +5 fok között alakul a hőmérséklet, a legmagasabb nappali hőmérséklet: 6, 9 fok között lesz.

Párás, nyirkos idő

Mivel időjárási front egyelőre nincs felettünk, ezért a hét közepéig csendes, azonban kellemetlenül nyirkos idő várható. Az őszi idő orvosmeteorológiai szempontból is tartogat kellemetlenséget, a tartósan ködös területeken rosszabbodhat az asztmások és a légúti megbetegedésben szenvedők állapota, és reumatikus fájdalmak is előfordulhatnak.


A Pireneusokban már a múlt héten havazott (Fotó: EPA)

A közlekedésmeterológiai adatok arra figyelmeztetnek, hogy éjszaka és a reggel többfelé kell ködre számítani, és lesznek olyan körzetek ahol napközben is tartósan megmarad. Helyenként a látótávolság száz méter alá csökkenhet. Páralecsapódás, szitálás, néhol deresedés miatt válhatnak csúszóssá, vagy síkossá az utak.

Hó, viharos északnyugati szél

A Délnyugat-Európában kialakulóban lévő mediterrán ciklon hatására a hét közepén alaposan megváltozik hazánk időjárása. Szerdán és csütörtökön a ciklon pont a Kárpát-medence fölött lesz, így sokfelé kell esőre számítani. Néhol már csütörtökön, de legfőképpen pénteken az északi tájakon és a magasabban fekvő területeken az esőt egyre inkább havaseső, néhol hó válthatja fel és viharos északnyugati szél ad ízelítőt a télből. Szombaton fagyos levegő lesz felettünk és futó hózáporok alakulhatnak ki. A hétvégén akár mínusz öt fok alá is csökkenhet az éjszakai hőmérséklet, nappal pedig legfeljebb plusz kettő fok várható.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft