Auguszta
-7 °C
0 °C

Hidegrekord Budapesten, 13 fok Nyíregyházán

2004.07.28. 19:14
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 70 éve nem tapasztalt eső zúdult a falvakra. Göncruszkán egy lakóház összedőlt. Eközben az ország egyéb pontjain a hidegtől dideregnek az emberek, Budapesten például még soha nem volt ilyen hideg ezen a napon.
Számos lakóházat és több hidat is elmosott az özönvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A két-három napja tartó folyamatos esőzés miatt leginkább Gönc és Göncruszka került veszélybe, de jelentős gondot okoz az özönvízszerű eső több zempléni településen is. Gönc városában mintegy 150 milliméter csapadék hullott le az előző napokban, ott ekkora esőre hetven éve nem volt példa. Az özönvíz miatt a Gönci-patak kilépett a medréből, s mintegy félszáz pince, valamint tucatnyi lakóház került víz alá. A katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a polgári védelem szakemberei homokzsákokkal igyekeznek körbevenni a veszélyeztetett épületeket.

Ki kellett költöztetni egy családot

Göncruszkán egy családot ki is kellett költöztetni, mert a patak vízszintje egy teljes méternyit emelkedett, s egy lakóház össze is dőlt. A településen fel kellett szedni egy gyalogoshidat is, mert az veszélyesen visszaduzzaszotta a patak vizét. Az áradás több mezőgazdasági területet is elöntött, köztük egy száz hektáros, lábon álló gabonbatáblát is. A szakemberek itt jelenleg az átereszeket próbálják megtisztítani, hogy biztosítani lehessen a jelenleg is hulló csapadék szabad lefolyását.

A Zemplén megyei Telkibányán a gönci csapadélmennyiség kétszerese, 300 milliméter eső hullott le. Emiatt megáradt a Csenkő-patak, s a vízözön elvitte a patak fölött húzódó egyik kisebb hidat. Jelenleg ennek következtében több lakás is megközelíthetetlen. A helyszínre kiszálltak a gázszolgáltató szakemberei is, mert félő, hogy veszélybe kerülhetnek a gázszerelvények is. A közeli Nagyhután egy utat mosott el a víz, emiatt a közúti forgalomban keletkeztek fennakadások.

Szétázott a színház

Tolcsván a Tolcsva-patak duzzadt meg, ott homokzsákokkal védik a legveszélyesebb szakaszokat. A 37-es főúton, Bodrogkisfalud térségében az út menti árkok is megteltek vízzel, részben elborítva az aszfaltot. Tokajon pedig több helyen is sárlavina zúdult a mélyebben fekvő térségekre, a Kopasz-hegy környékén. A katasztrófavédők az összes helyszínen megerősített szolgálattal igyekeznek elhárítani a komolyabb károkat.

Több tízmilliós károkat okozott Csongrád megyében is az elmúlt két nap alatt leesett, több mint 10 centiméter eső. A megyében több mint kétszáz bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, akik azonban ennek elelnére tegnap este fél tízre mindenhonnan kiszivattyúzták a vizet.

Hatalmas károkat okozott az esőzés Szegeden is. Az RTL Klub Híradója szerint csak a szegedi Pinceszínházban többmilliós a kár: a bútorok, a színpad, a nézőtér székei szétáztak, a színház fény és hangtechnikája tönkrement, valószínűleg az egész elektromos rendszert ki kell majd cserélni.

Hidegrekord

Még soha nem mértek 1870 óta olyan alacsony hőmérsékletet Budapesten - a nap legmelegebb szakában - július 28-án, mint a mai napon - tudta meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletesétől szerdán az MTI.

"A maximum értékek minimumát tekintve 1918-as rekordot döntött meg az időjárás: aznap 18,1 Celsius fok volt a legmagasabb hőmérséklet, most szerdán viszont csak 16,8-et mértünk" - mondta Fejes Edina.

A hőmérséklet alakulását a fővárosban Pestszentlőrincen méri rendszeresen az OMSZ, amely a minimum és a maximum hőmérsékleteket is minden nap rögzíti. Az ügyeletes azt mondta: csapadék még éjszaka és csütörtökön is jellemző lesz, a hétvégén viszont már kevéssé valószínű.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!