Ágnes
-1 °C
2 °C

Underground meteorológusok és az észlelés diadala

2006.01.28. 17:23
Csinál-e száz amatőr meteorológus nyarat? Bár ez a kérdés nem vetődött fel szombaton a Budapesti Gazdasági Főiskola mátyásföldi külkereskedelmi karán, ahol a kinti hideg dacára megtartották a hatodik Metnet találkozót és szabadegyetemet, arra azonban választ kaptunk, hogy mire jó, ha hatezer embernek van hőmérője és több kevesebb rendszerességgel világgá kürtöli, hogy éppen hány fok van odakint és hogy kijött-e a néni vagy bácsi a házikóból.

Mint megtudtuk, létezik, sőt egyre izmosodik Magyarországon egy mozgalom, aminek tagjai önkéntes alapon adatokat szolgáltatnak az aktuális időjárási helyzetről és hálózatuk gyakorlatilag lefedi teljesen hazánkat, afféle kiegészítő alternatívát kínálva a tulajdonképp monopolhelyzetben lévő Országos Meteorológiai Szolgálat mellett. A történet 2001-ben kezdődött, amikor Kardos Péter meteorológus társaival létrehozta a www.metnet.hu oldalt, ahol kezdetben a statikus oldalak mellett egy fórum működött az időjárás iránt érdeklődők eszemecseréjét kiszolgálandó. 2002 nyarán alakult ki a jelenleg is működő forma, aminek gerincét az úgynevezett észlelési napló adja. Itt a regisztrált felhasználók feltölthetik firss adataikat, így például az imént az derült ki, hogy délután negyed ötkor Karancslapujtőn felhős, szélcsendes volt az idő, mínusz 3,5 fokos hideggel, míg Nyírlugoson változóan felhős az ég és egy fokkal melegebb volt.

Már-már szubkultúra

A Metnet 6500 regisztrált időjárásjelentőt fog össze, ebből pár száz főre tehető azok száma, akik kemény magként rendszeresen, akár naponta többször is szolgáltatnak adatot lakóhelyük aktuális időjárási helyzetéről. Az oldalon tapasztalható aktivitásra jellemző, hogy volt már olyan időszak, amikor naponta harmincezer látogató fordult meg a metnet.hu-n, kétmilliós oldalletöltést generálva. Az ilyen csúcsok jellemzően a szélsőséges időjáráshoz köthetők, legutóbb a decemberi nagy havazás idején volt hasonlóan kiemelkedő forgalom. Mint azt maguk is hangoztatják, amatőr meteorológusokról van szó - bár az "amatőr" kifejezés kissé pejoratívan hangzik - akik munkájuk mellett hódolnak szenvedélyüknek, és ami hajtja őket, az a lelkesedés és az elhivatottság, a két legfontosabb amatőr ismérv.

A jelentési aktivitás többnyire időjárásfűggő, ha például nagy havazás készül, akkor sokkal felfokozottabb a hangulat a Metnet fórumain és az észlelési naplóban, ilyenkor akár végig is virrasztják az éjszakát. "Mindenki nézi, hogy miképp halad a hófelhő, nézik, hogy hol hány centimétere esett már, találgatják, hogy egyes helyeken miért nem havazik még" - érzékeltette a hangulatot Kardos Péter.

A több mint hatezer metnetes közül körülbelül tizenöt fő az, aki tanult szakember, és csak 6-8 aki egyben okleveles meteorológus is - a többiek valóban lelkes amatőrök. A civil mozgalom tagjait leginkább a szakma- és természetszeretet hajtja, van köztük mozdonyvezető és banki alkalmazott is, akik leginkább abban hasonlítanak, hogy az időjárás figyelése a tapasztalataik szerint meglehetősen addiktív hobbi. "Kétféle ember létezik, aki már metnetes és aki metnetes lesz" - mondta némi derültséget keltve ezzel kapcsolatban Kardos Péter nyitó előadásában.

Szenvedély és rajongás

A mozgalom önszervező társaságként indult 2001-ben, és nőtte ki magát annyira, hogy jelenleg a teljes országot lefedi, gyakorlatilag a legutolsó kis faluból is van legalább egy észlelő, így Magyarország legtávolabbi lakott szegletéből is érkezik be adat, többé kevésbé rendszeresen. Minden megyében van több olyan tag, akik napi rendszerességgel küldik az adatokat, köztük olyan is akad, aki óránként méri az időjárás változását. "Ezek olyan emberek, akik érdeklődnek az időjárás iránt, és saját költségükön beszerezték a szükséges mérőeszközöket, műszereket. Ehhez társul egyfajta egészséges exhibicionizmus, ami a saját maguk által mért adatok megosztásában nyilvánul meg. Ezekből az apró építőkövekből áll össze a metnetes időjárásjelzés" - mondta Kardos Péter kérdésünkre, majd hozzátette, hogy az online közösség két évvel ezelőtt kezdett "valóságos" közösséggé válni, akkor volt az első Metnet találkozó.

A Metnet az időjárásjelentésen túl felesküdött az ismeretterjesztésre is, az oldalon az érdekességek mellett rövid kisokos olvasható a fontosabb időjárási fogalmakról, többek között arról, hogy az északi szél észak felől fúj, hogy az ónos esőben nincs ón, és hogy mi történik, ha a hidegfront utoléri a melegfrontot.

Szimbiózis az OMSZ-szel

A Metnet az első feltételezéssel szemben nem jelent konkurenciát az OMSZ-nek, inkább egymás tevékenységét egészíti ki a két szervezet. Az OMSZ-nél rendszeresen használják a nonprofit Metnet észlelési naplóját, mivel ritkás az OMSZ mérőhálózata. Emellett a Metnet alternatív utánpótlásneveldéje az elmúlt években már kinevelt meteorológusokat is, akik jelenleg az OMSZ-nél dolgoznak. A Metnet adatait haszonnal használó OMSZ igyekszik cserébe még profibbá, még pontosabbá tenni az amatőr Aigner Szilárdok és H. Bóna Márták észleléseit. A Metnet saját zsebből létrehozott amatőr mérőhálózatának optimalizálását szolgálják a műszerkalibrációs találkozók is - amik az OMSZ-nek milliós költséget jelentenek.

A metnetesek a saját pénzükből vásárolt műszereikkel a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, a szél sebességét, a lehullott csapadék mennyiségét és a légnyomást mérik. A legbonyolultabb a léghőmérséklet mérése, a műszereket ugyanis sok tényező befolyásolja, ideális esetben füves területen, két méteres magasságban, legalább 15 méterre bármilyen épülettől, megfelelő sugárzásvédelem mellett működnek pontosan a szenzorok. Az OMSZ műszerek kalibrálásán túl a mérések "jóságának" osztályozását is be akarja vezetni, az imént említett feltételek teljesülése függvényében lehetne akkor beszélni első, másod- vagy harmadosztályú mérésről. Egy-két év alatt a jelenlegi metnetes mérőhálózat optimalizálható, mondta Polyánszky Zoltán, az OMSZ meteorológusa.

Bár hivatalos formát még nem öltött az együttműködés, az azonban elmondható, hogy az OMSZ közszolgálati alapmunkájába, az adatgyűjtésbe kapcsolódik be a Metnet, cserébe az OMSz segtséget nyújt a műszerek kalibráláshoz, hálózatfejlesztéshez, elhelyezéshez, emellett szakmai tanácsokat is nyújtanak. Az OMSZ ezzel tulajdonképp ismét támaszkodhat a kilencvenes évek elején gyakorlatilag teljesen leépült társadalmi észlelés mérőhálózatára, ami azonban ezúttal alulról szerveződő, önkéntes formában támadt fel a Metnet jóvoltából.

Nemcsak a laikusoknak

A népi időjós mozgalom a közeljövőben több fejlesztés elé is néz, szüksége van az észlelési helyszínek koordinálására, az észlelési napló bővítésére, Metnet-hírek bevezetésére. Jó lenne, ha adódna lehetőség további online adatközlő automata észlelőállomások kiépítésére, jelenleg ugyanis csak egy működik a Hármashatárhegyi adótornyon, körülbelül 500 méterrel tengerszint fölött.

A Metnethez igazán hasonlító külföldi példa nincs. Van ugyan Németországban viharfigyelő hálózat, és van az Egyesült Királyságban is a metnet.hu-hoz hasonló oldal, körülbelül egyidősek is, ezeken azonban észlelési napló nem működik, realtime időjárási adatok nincsenek. A német wetterzentrale.de is jórészt "csak" hivatalos adatokra támaszkodik.

Mint azt Kardos Péter az Indexnek elmondta, azért szeretnék egyesületi formába terelni a metnet működését, hogy főállású munkahelyeket lehessen hozzárendelni az időjárásjelentések koordinálásához, a metnet.hu működtetéséhez. Ugyanis nemcsak a laikusoknak jelenthet segítséget a lakhelyükhöz közeli időjárási adatok ismerete, például a Metnet alulról építkező mozgalma a polgári védelemmel együttműködve alkalmas lenne többek között viharkárok megelőzésére. Az OMSZ-en kívül más szervezeteknél is figyelik a metnetet, és bár nem hivatalos formában, de informálisan segíti munkájukat az, hogy megfelelő időbeli és térbeli felbontásban állnak adatok a rendelkezésükre. Ezt a kialakult mozgalmat szeretnék tehát úgy továbbvinni, hogy ez az országnak is a hasznára váljon.