Valér
4 °C
8 °C

Hallgat a BKV a metrósínek közé mászó idős férfi haláláról

2005.06.30. 15:22
Még mindig államigazgatási eljárásban vizsgálja a rendőrség annak az idős férfinak a halálát, akit több mint egy hónapja gázolt el különös körülmények között a metró. A BKV továbbra is hallgat.

Máig tisztázatlan körülmények között gázolt el több mint egy hónappal ezelőtt, május 23-án a hármas metró egy idős embert Budapesten, a Dózsa György úti metróállomáson. A rendőrség akkori adatai szerint a kilencvennégy éves férfi feltehetően öngyilkossági szándékkal bemászott a metró Dózsa György úti megállójában a két sínszál közé és ott leült.

A Kőbánya-Kispest felől érkező metrószerelvény vezetője későn vette észre a sínek között ülő férfit, és vészfékezéssel sem tudta már megállítani a szerelvényt. Az elgázolt idős embert a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol nem sokkal később meghalt.

A helyszíneléskor a rendőrök nem tudtak egyetlen tanút sem találni, így rejtély miképp tudott úgy lemászni a sínek közé a csaknem százéves férfi, hogy senki nem akadályozta meg. A különös baleset pontos körülményeinek vizsgálatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya kezdte meg, majd az ügyet a rendkívüli haláleseteket vizsgáló osztály vette át. A vizsgálatnak elvileg arra is ki kell terjednie, hogy a peronügyeletes - aki az állomás kameráival szemmel tartja az utasokat - mulasztásából következett-e be a halálos gázolás.

Elhúzódó vizsgálat, hallgatás

A rendőrség jelenleg is államigazgatási eljárásban folytatja a vizsgálatot - hasonlóan a többi öngyilkossági esethez. Az ilyen jellegű vizsgálatra alapesetben harminc napja van a rendőrségnek, ezt a mostani ügyben már hét nappal túllépte. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 2-3 héten belül lesz eredménye a vizsgálatnak, addig nem mondanak részleteket.

A BKV Rt-től ezúttal sem sikerült érdemben információt kapni a baleset lehetséges körülményeiről, noha a baleset miatt belső vizsgálatnak is kellett indulnia. A sajtóosztály szerdán annyit közölt ismételt megkeresésünkre, hogy addig nem nyilatkoznak, ameddig a rendőrség le nem zárta a saját vizsgálatát.