Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorshajtás okozta a valenciai metrószerencsétlenséget

2006.07.04. 18:18
Gyorsahjtás okozta annak a valenciai metrónak a kisiklását, aminek következtében legalább 41 ember halt meg és 39 megsérült. A kormányzat szerint kizárható a terrortámadás.

A sebesség túllépése okozta a Valenciában hétfőn bekövetkezett metrószerencsétlenséget a szerelvény "feketedoboza" által rögzített adatok szerint. A baleset időpontjában a szerelvény 80 kilométer/órás sebességgel közlekedett egy olyan kanyarban, ahol a megengedett legnagyobb sebesség óránként 40 kilométer.

A feketedoboz szerint a szerelvény vezetője, aki szintén életét vesztette a balesetben, nem reagált a sebességre, feltehetően elveszítette az eszméletét, és elájult.

Valencia város központjában hétfőn 13 óra körül siklott ki egy metrószerelvény az 1-es vonalon, a Jesús és a Plaza de Espana megállók között. A mintegy 150 embert szállító, két kocsiból álló szerelvény kereke törhetett el, és emiatt siklott ki. A kormányzat kizárta annak lehetőségét, hogy a szerencsétlenséget terrortámadás okozta.


15 súlyos sérültet szállítottak kórházba

A mentési-kutatási munkálatok hétfőn éjfél körül "elvileg" befejeződtek. A kisiklott és felborult szerelvény felemelése még tart, elképzelhető, hogy a roncsok alatt még további holttesteket találnak.

Az eddig ismertté vált 41 áldozat tetemét az igazságügyi orvosszakértői intézetbe szállították. Harminchárom holttestet azonosítottak eddig. Közülük huszonkettőt, tizenöt nő és hét férfi maradványait átszállították a halottasházba.

Az áldozatokról eddig nem tettek közzé hivatalos listát, így nem tudni, vannak-e külföldiek a halottak között. Annyi derült ki, hogy a brit és a román konzulátus munkatársai részt vettek az azonosítási eljárásban.


34 halott a balesetben

A szerencsétlenség hírére José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök megszakította indiai útját és elindult haza, hogy kedden Valenciában részt vegyen az áldozatok búcsúztatásán.

Valenciában tavaly több mint hatvan millió ember használta a négy vonalból álló metrót, naponta átlagosan 165 ezren. Tavaly szeptember 9-én ugyancsak az egyes metró vonalán ütközött össze két szerelvény, és a balesetben harmincöten sebesültek meg.

Gyurcsány Ferenc kormányfő táviratban fejezte ki részvétét José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnöknek a valenciai metrószerencsétlenség miatt.