Friderika
13 °C
29 °C

Bezárták az ország legnagyobb mézgyárát

2008.04.24. 18:46
Mézhamisítás gyanújába keveredett az Aranynektár Kft. dunavarsányi üzeme, mondta az Infórádiónak Süth Miklós országos főállatorvos. Az ország legnagyobb mézkészítmény-gyártójának üzemét az élelmiszerbiztonsági hatóság, az APEH és a VPOP közös ellenőrzése után ideiglenesen bezárták.

Ideiglenesen bezárták az Aranynektár Kft. üzemét, mert a hatóságok mézhamisításra utaló dokumentumokat és technológiákat találtak, mondta az Infórádiónak Süth Miklós országos főállatorvos. Az élelmiszerbiztonsági hatóság a vám- és pénzügyőrség, illetve az APEH munkatársaival együtt Pest megyében egyszerre több méztermesztéssel foglalkozó vállalatnál tartott ellenőrzést, és így akadt fenn a dunavarsányi mézüzem.

A főállatorvos elmondta: az ország legnagyobb mézgyártójánál olyan jelekre bukkantak, amik arra engednek következtetni, hogy nem minden felel meg a hatósági engedélyeknek. Az üzemben talált cukormennyiség a feltételezések szerint több, mint amennyit a téli-tavaszi időszakban a méhek etetésére használnak, ebből pedig elő lehetett állítani mézre emlékeztető szirupot is.

Az Aranynektár Kft. mézfeldolgozó üzeme

A főállatorvos szerint megeshet, hogy a késztermékről laboratóriumi módszerrel nem állapítható meg, hogy hamisított-e, de az üzemben lévő dokumentumokból egyértelműen kiderülhet: a termék és a beérkezett alapanyagok mennyisége megegyezik-e. Süth Miklós a fiktív import- és áfacsalás gyanúját nem tudta megerősíteni az üggyel kapcsolatban, de azt elmondta, hogy értesítették a rendőrséget, és az ellenőrzés, valamint az információgyűjtés folyamatban van.

Az üzemet ideiglenesen bezárták, hogy az ott lévő dokumentumok és technológiák érintetlenek maradjanak. Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa egyelőre nem kommentálta a cégéről szóló híreket.