Árpád
-2 °C
4 °C

Bezárták az ország legnagyobb mézgyárát

2008.04.24. 18:46
Mézhamisítás gyanújába keveredett az Aranynektár Kft. dunavarsányi üzeme, mondta az Infórádiónak Süth Miklós országos főállatorvos. Az ország legnagyobb mézkészítmény-gyártójának üzemét az élelmiszerbiztonsági hatóság, az APEH és a VPOP közös ellenőrzése után ideiglenesen bezárták.

Ideiglenesen bezárták az Aranynektár Kft. üzemét, mert a hatóságok mézhamisításra utaló dokumentumokat és technológiákat találtak, mondta az Infórádiónak Süth Miklós országos főállatorvos. Az élelmiszerbiztonsági hatóság a vám- és pénzügyőrség, illetve az APEH munkatársaival együtt Pest megyében egyszerre több méztermesztéssel foglalkozó vállalatnál tartott ellenőrzést, és így akadt fenn a dunavarsányi mézüzem.

A főállatorvos elmondta: az ország legnagyobb mézgyártójánál olyan jelekre bukkantak, amik arra engednek következtetni, hogy nem minden felel meg a hatósági engedélyeknek. Az üzemben talált cukormennyiség a feltételezések szerint több, mint amennyit a téli-tavaszi időszakban a méhek etetésére használnak, ebből pedig elő lehetett állítani mézre emlékeztető szirupot is.

Az Aranynektár Kft. mézfeldolgozó üzeme

A főállatorvos szerint megeshet, hogy a késztermékről laboratóriumi módszerrel nem állapítható meg, hogy hamisított-e, de az üzemben lévő dokumentumokból egyértelműen kiderülhet: a termék és a beérkezett alapanyagok mennyisége megegyezik-e. Süth Miklós a fiktív import- és áfacsalás gyanúját nem tudta megerősíteni az üggyel kapcsolatban, de azt elmondta, hogy értesítették a rendőrséget, és az ellenőrzés, valamint az információgyűjtés folyamatban van.

Az üzemet ideiglenesen bezárták, hogy az ott lévő dokumentumok és technológiák érintetlenek maradjanak. Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa egyelőre nem kommentálta a cégéről szóló híreket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?