Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Maffiózó bérgyilkosok a New York-i rendőrségben

2005.03.11. 12:09
A maffia megrendelésére dolgozott két New York-i rendőr. A maffiagyilkossági csoport megalapítója és kiterjedt maffiarokonságú társa rivális bandák tagjait gyilkolászta és kiadta a rendőrség besúgóinak a nevét.

A maffia bérgyilkosa volt két New York-i rendőr, jelentette az AP. Az ügyészség vádirata szerint Louis Eppolito és társa, Stephen Caracappa rivális maffiabandák tagjait rabolta el és ölte meg és tíz éven át bizalmas információkkal segítette a maffiát.

Emberrablás, gyilkosság

A két rendőrt nyolc gyilkossággal, két gyilkossági kísérlettel, összeesküvéssel, az igazságszolgáltatás akadályozásával, kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással is vádolják. "Ezek a korrupt rendőrtisztek elárulták hivatásukat, kollégáikat és a polgárokat, akiket védelmezniük kellett volna", nyilatkozta az AP-nek Rolynn Mauskopf szövetségi ügyész.

A két rendőrtisztet Las Vegasban állították szövetségi bíróság elé. Caracappa és Eppolito a visszavonulásuk után a kaszinóvárosban vásároltak két, egymásra néző házat.

Gázcső volt a főnök

Az ügyészség vádjai szerint Eppolito, aki önéletrajzában vallott is maffiarokonságáról, és Caracappa több maffiatagot ölt meg, megbosszulandó a Luchese maffiacsalád alvezére, Anthony "Gázcső" Casso elleni merényletkísérletet. 1987-ben elfogták egy rivális banda egyik tagját. A férfit kocsijuk csomagtartójába tuszkolták, majd átadták Cassónak, aki megkínozta és megölte.

A vádirat szerint a két rendőr 1992-ben hatvanötezer dollárért elvállalták Eddie Lino, a Gambino maffiacsalád egyik vezérének meggyilkolását. A két rendőr követte Lino kocsiját, leállították és főbe lőtték az állítólag Casso életére törő maffiózót.

A két rendőr az ügyészek szerint négy beépült informátor nevét is kiadta a maffiának. Három informátort megöltek, a negyedik, bár meglőtték, túlélte.

Árulkodó patkányok

"A kormány az életükért aggódó maffiózókat használ ügyfelem ellen. Patkányok szavára támaszkodnak", jelentette ki David Chesnoff, Caracappa védője az AP-nek. A két rendőr családja nem kívánta kommentálni a vádakat.

Eppolito visszavonulása után írt önéletrajzában nyiltan vall családja maffiakapcsolatairól. A rendőr apja, nagyapja és nagybátjya is maffiatag, könyvében azonban tagadja, hogy bármi egyéb kapcsolatban állt volna a bűnszövetkezettel.

Caracappa a New York-i rendőrség maffiagyilkossági osztályának egyik megalapítójaként tudott az összes, a maffiával kapcsolatos rendőri értesülésről. Az ügyészség már egy évtizede gyanította, hogy a két rendőr kettős életet élt, eddig azonban nem állt rendelkezésükre elegendő bizonyíték. Az AP értesülései szerint a mostani vádemelést lehallgatott beszélgetésekkel és tanúvallomásokkal is alá tudják támasztani.