Emma
9 °C
26 °C

Újabb madárinfluenzás haláleset Vietnamban

2004.02.09. 09:07
Újabb két vietnami emberről bizonyosodott be hétfőn, hogy madárinfluenzában betegedtek meg. Egyikük meghalt, s ezzel 19-re nőtt a háziszárnyasok által terjesztett kór halálos áldozatainak száma Ázsiában.
Ho Si Minh-város egészségügyi illetékesei bejelentették, hogy a trópusi betegségekkel foglalkozó kórházban két páciensen végzett vizsgálatok bizonyultak pozitívnak. Mindkét fiatal férfinél a madárinfluenza-vírus veszélyesebb változatát, a H5N1-et azonosították.

Közben azt is bejelentették a vietnami fővárosban: egy a múlt pénteken (egy hanoi kórházban) elhunyt 24 éves kambodzsai nő esetében is gyanítják, hogy a madárinfluenza volt a halál oka. Várhatóan még hétfőn nyilvánosságra hozzák a boncolási eredményt. Kambodzsában mindeddig nem regisztráltak madárinfluenzás fertőzést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt írta hét végi jelentésében, hogy a madárinfluenza vírusa nem terjed emberről emberre, és egyelőre nem jelentkeztek olyan mutánsai, amelyek globális járvánnyal fenyegetnének.

A vietnami egészségügyi hatóságok hétfőn megerősítették, hogy az ország középső részén fekvő Quang Nam tartományban száj- és körömfájás-járvány is felütötte a fejét. A helyi szervek megkezdték a beteg állatok levágását.