Szilvia
5 °C
16 °C

Magyar gárdisták vették át a hatalmat a Fővárosi Bíróságon

2008.03.12. 17:41
Szerdán délután megkezdődött a Fővárosi Bíróságon a Magyar Gárda feloszlatásáért indított per. A botrányosan kezdődő tárgyalásra körülbelül kétszázan próbáltak bejutni, de a terembe csak ötvenen fértek be.

A Magyar Gárda több tagja megpróbálta megakadályozni, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselői is bejussanak szerdán délután a gárda feloszlatására kezdeményezett per első napján a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe.

Először lökdösődés kezdődött a két szervezet tagjai között, amely majdnem verekedésig fajult, végül is a rendőrség az igazoltatásokat követően lehetővé tette, hogy az OCÖ vezetői bejussanak a zsúfolásig telt tárgyalóterembe.

Provokátor és beengedőember

A tárgyalás ettől függetlenül sem kezdődött zökkenőmentesen, mivel a bíróság egy kicsi termet jelölt ki a perre, így a tárgyalás iránt érdeklődők többsége - körülbelül 150-200 ember - hosszas tolakodás után sem tudott bejutni a terembe. A tumultuózus jelenetek előtt pedig egy provokátort taszigáltak ki a gárdisták, legalábbis többen annak tartották a bíróságot és ügyészséget fennhangon szidalmazó fiatalembert. Különös momentum volt még az is, hogy a tárgyaló ajtajában kívülről egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte meg, kik azok, akik bemehetnek a tárgyalóterembe.

Képek a tárgyalásról

A Fővárosi Bíróság főbejáratát a rendőrség fémkordonokkal zárta le, és a tárgyalás végéig az épületen kívül a rendőrök többször igazoltatták az épületbe bejutni szándékozó gárdistákat, velük szimpatizálókat. Az épületen belül körülbelül 15 rendőr tartózkodott, de ők nem jutottak a tárgyalóterem közelébe, ott csak két bírósági rendész próbált rendet tartani, kevés sikerrel.

A bíróság épülete előtt egyébként körülbelül 50-70 egyenruhás gárdista várakozott arra, hogy miként dönt szervezetükről a bíróság, a tárgyalóterembe körülbelül húsz egyformán öltözött gárdista jutott be. Az első két sorba csak gárdistanők ültek, illetve mellettük figyelte a tárgyalás meglehetősen vontatott menetét Für Lajos, az Antall-kormány honvédelmi minisztere, akit egyébként megérkeztekor tapssal köszöntöttek a gárdisták.

Indokolt a feloszlatás

A per a Fővárosi Főügyészség álláspontjának ismertetésével kezdődött, ami szerint a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tényleges tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve, az alapszabálytól eltérve, de az egyesületi keretet felhasználva végzi. A tatárszentgyörgyi rendezvényt hosszasan elemezve az ügyész hangsúlyozta, hogy az egyesület nem hagyományőrző, működése a cigány népcsoport szabadságának és jogainak olyan fokú sérelmével jár, amely indokolja a feloszlatást.

Für és gárdistanők

Gaudi-Nagy Tamás, az egyesület jogi képviselője kifejtette: az ügyészi keresetnek három nagy tévedése van: az, hogy a mozgalom és az egyesület nem választható szét, hogy a tatárszentgyörgyi rendezvény az egyesület rendezvénye volt, illetve hogy az egyesület alkalmas lenne mások jogainak és szabadságának megsértésére.

Az alperesi és felperesi felszólalásokat követően a tárgyaláson levetítettek két, a tatárszentgyörgyi rendezvényen készült videofelvételt, amelyek főként a cigánybűnözésről szóló felszólalásokat rögzítettek. Ezután a per tárgyalását május 19-re elnapolták.

Botrány a bíróságon

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta az MTI-nek: azért jöttek el a tárgyalásra, mert kíváncsiak a Magyar Gárda elnökének vélekedésére a bíróság előtt. Emlékeztetett arra, hogy több mint 70 ezer aláírással követelték a Magyar Gárda megszüntetését.

A per elnapolása után a teremből kilépők gárdisták sorfala közt tudtak csak távozni, volt az egyenruhások közt több olyan, aki rendészként viselkedve kényszerített többeket továbbhaladásra. Az MTI utólag megkérdezte a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságát, miként volt lehetséges az, hogy egy civil döntötte el, kik léphetnek be a tágyalóterembe, a válasz csak annyi volt: "csütörtökön közleményt adnak ki".

A tárgyalás után a bíróság épületéből kilépő Für Lajos megállt és "adjon isten!" kiáltással köszöntötte a szemközt vigyázzban álló gárdistákat, akik "szebb jövőt!" dörögve fogadták az egykori miniszter üdvözletét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?