Viola
-5 °C
-2 °C

Fejlövés a Magyar Háznál

2007.10.08. 16:07
Egy táncverseny vége előtt nem sokkal lövöldözés tört ki a torontói Kanadai Magyar Kultúrközpontnál, és egy 18 éves férfit fejbe lőttek. Az intézmény nagytermét a helyi fekete közösség bérelte ki, közölte Bede Fazekas Zsolt, a Kanadai Magyar Kultúrközpont kultúrigazgatója.

Egy 18 éves férfit fejbe lőttek a torontói Magyar Háznál helyi idő szerint hétfő hajnali fél háromkor. A férfi életveszélyes sérülést szenvedett. A rendőrség lezárta a környéket, de semmit nem árultak el a történtekről.

Az Index megpróbálta telefonon elérni a torontói intézményt, de csak egy üzenetrögzítőre felvett szöveg volt hallható (mint később kiderült, Kanadában munkaszüneti nap van).

Rövid cikkünk megjelenése után Bede Fazekas Zsolt, a Kanadai Magyar Kultúrközpont kultúrigazgatója az Indexnek írt e-mailjében azt közölte: A kultúrközpont nagytermét, vasárnap este a helyi fekete közösség egy csoportja vette bérbe. Táncversenyt rendeztek, szeszesitalt nem fogyasztottak, csak üdítőital volt kapható a büfében. A kanadai előírásoknak megfelelöen minden 50 személyre egy biztonsági őr jutott.

A kultúrigazgató tudomása szerint, az eset a program befejezése előtt pár perccel történt. Mivel a rendörség lezárta a környéket, és nem a Kultúrközpont ügyeként kezelik a bűnesetet, ezért részleteket nem közöltek velük, írta Bede Fazekas Zsolt.

A citynews.ca információi szerint a lövések a reggae-hip hop bajnokság eredményhirdetésekor dördültek el, amikor a teremben 600-800-an tartózkodtak.

"Ezekhez a rendezvényekhez, azon kívül, hogy az intézményben helyet adunk, semmi közünk nincs. Így a jelen esettöl is teljes mértékben elhatárolódunk", áll az e-mailben.

"A szerencsétlen eseményben sem magyar állampolgár, sem a torontói magyarság nem érintett. Az ügy további részleteiről nincsenek ismereteink", közölte az Ottawai Magyar Nagykövetség.

A torontói Magyar Házat 1938-ban alapították kivándorolt magyarok. 1998-ban csődbe ment, 1999-től működik új menedzsmenttel. Azóta vendégként fogadták Wittner Máriát és Orbán Viktort. A Magyar Házban iskola és boxklub is működik, változatos programjai vannak, szombaton este Lakatos István budapesti előadómüvészt látták vendégül, vasárnap délután magyar filmklub volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!