Judit
3 °C
7 °C

Vezeklés Micimackóval

2002.12.21. 09:00
Az Egyesült Államokban katolikus papok egy csoportja nyilvános vezekléssel, például Micimackóról szóló történetek felolvasásával próbálja helyreállítani az egyház iránti bizalmat, amely a gyermekeket megrontó pedofil papok üzelmei miatt rendült meg.
A penitenciát tartó papokat nem vádolják gyermekek megrontásával, ők vétkes társaik helyett vezekelnek. Némelyek tartózkodnak az alkoholfogyasztástól, mások levest osztanak az ingyenkonyhákon, megint mások mesét olvasnak fel a gyerekeknek, hogy ezzel is kimutassák, mennyire bántja őket megtévedt társaik bűne.

A kaliforniai Orange megye híveinek támadt az ötlete, hogy a papoknak a nyilvános vezeklés valamely formájával kellene helyreállítaniuk a megrendült bizalmat a katolikus egyház iránt. A lelkészek hetek óta gyűjtik a hívek javaslatait arra, miként mutathatnák ki pedofil társaik miatt érzett lelkifurdalásukat.

Az ötletek között szerepelt, hogy a papok ajánlják fel fizetésük egy részét a klérus által elkövetett szexuális zaklatások áldozatainak, dolgozzanak ingyenkonyhákon vagy egy egész éven át tartózkodjanak szeszesital fogyasztásától.

Az AP jelentése szerint a héten az egyik katolikus pap bejelentette: azzal kezdte meg a jelképes vezeklést, hogy Micimackóról olvasott fel mesét gyerekek egy csoportjának. A történet arról szól, hogy Micimackó és barátai miként fogtak össze egy összedőlt ház újjáépítésére.

Az Egyesült Államokban legkevesebb 325 katolikus pap kényszerült megválni posztjától azóta, hogy ez év elején kirobbant és országossá terebélyesedett a gyermekmolesztálási botrány. A nyilvános penitenciának régi hagyománya van a katolikus egyházban, de ennél jobb alkalmat is el tudnék képzelni az ősi gyakorlat újjáélesztésére - idézte az AP Christian Mondor kaliforniai katolikus papot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?