Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szex a túlélésért

2002.02.19. 10:47
A szex azért is jó, mert folyamatosan javítja az adott faj génállományát. Egy amerikai kutató szerint az emberi faj olyan sok káros mutáns gént "állított már elő", hogy rég kihalt volna, ha nem szeretné úgy a szexet.
A tudósoknak még mindig nem sikerült rájönniük, mi jó a szexben, miért töretlen a népszerűsége.

Mi teszi kívánatossá?

Pusztán biológiai szempontból vizsgálva, a szex nem a legeredményesebb útja a szaporodásnak, fajfenntartásnak. De akkor mitől olyan elterjedt? A tudósok szerint kell valami magyarázatnak lennie, amely oly kívánatossá teszi a szexet a növények, az állatok és az ember társadalmában.

A hímnősek túlélése ritka

William Rice, a California Egyetem egyik munkatársa szerint az evolúciós biológia szempontjából a szex az egyik legalapvetőbb kérdés. A világon számos olyan állatfaj létezik, amelynek tagjai hímnősek, vagyis hím- és női ivarszerveik is vannak, és szaporodásukhoz nincs szükség egy ellenkezű nemű társra. A kerekes férgek több tízmillió éve szaporodnak szex nélkül: ez a jelenség nagy fejtörést okoz a tudósoknak, mert véleményük szerint egyetlen élőlény sem képes ilyen hosszú ideig kibírni szex nélkül.

Nagyon ritka, hogy egy hímnős faj évmilliókon keresztül fennmarad az evolúciós versenyben: a kutatók szerint ez egyértelműen arra utal, hogy valami mégiscsak jobb a szexben.

Nyerő gének

A tudomány álláspontja szerint a szex népszerűsége a genetikával függ össze. A hímnős állatok csak a saját génállományukat képesek átadni utódaiknak, míg a heteroszexuális fajok utódaiban mindig újabb és újabb genetikai állomány tűnik fel a különböző nemű egyedek párosodása révén.

A legtöbb tudós véleménye szerint a szex két dolog miatt jó: egyrészt a fajok elkerülhetik, hogy génjeik káros változásokon menjenek keresztül, másrészt viszont a hasznos génmutációk előnyére válhatnak az adott faj számára.

Terápia

A rossz gének a szex és a természetes kiválasztódás révén örökre eltűnhetnek egy faj életéből: a feltételezések szerint a káros génmutációkkal megáldott egyedek általában nem képesek a szaporodásra, és így kihalnak. Egy másik elmélet szerint a szex elősegíti a jó gének elterjedését, segítve a faj alkalmazkodását a megváltozott életkörülményekhez, felgyorsítva fejlődését.

Rice szerint az emberi faj olyan sok káros mutáns gént állított már elő, hogy már rég kihaltunk volna, ha nem alkalmaznánk a "szexterápiát".