Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Betiltják a Mikulást Ausztráliában

2002.11.29. 13:13
Több ausztrál óvodában és iskolában nem tartanak Mikulás ünnepséget, nehogy megbántsák a nem keresztény kisebbségeket. Szakértők szerint a húsvéti nyuszi is könnyen így végezheti.
Legalább egy tucat óvoda és iskola ajtaján nem léphet be az idén a Mikulás az ausztráliai Viktória államban. A Viktória állambeli óvodások szüleinek szövetsége szerint itt az ideje, hogy tiszteletben tartsák az egész közösség kulturális értékeit. Dannie Dupleix, a társaság egyik tagja szerint, a kulturális okok mellett anyagi megfontolások is szólnak a Mikulás ünnepségek elhagyása mellett. Számos család ugyanis nem tudja megengedni magának a hagyományos karácsonyi ünnepségeket. Dupleix elmondta, hogy minden intézményben egyeztettek az ott tanuló gyerekek szüleivel a döntésről.

Dupleix hozzátette, hogy mivel megváltozott családok szerkezete, ezért több óvodában egyre kevesebb figyelmet fordítanak az anyák napja, az apák napja, és a húsvét megtartására. Dupleix szerint hamarosan szükség lesz olyan intézményekre is, ahol nem ünnep a húsvét.

Minden betiltható?

Azonban az Ausztrál Családszövetség szerint ez tipikus példája annak, amikor a politikai korrektség "valakinek az agyára ment". A szövetség alelnöke, Bill Muehlenberg szerint "ezzel az erővel szinte bármilyen kulturális eseményt be lehetne tiltani." Hozzátette, hogy Ausztrália szimbólumát, a kengurut is be lehetne tiltani, mert az sértheti egyes állatvédők érzéseit. Muehlenberg szerint ha ez a folyamat egyszer elkezdődik, akkor már nem lehet majd hol meghúzni a határvonalat. Az alelnök tiszteletben tartja a kulturális érzékenységet, de szerinte a gyerekeket hagyni kell gyerekként élni.

A kisebbségek Mikulást akarnak

Az egyik Télapó-ügynökség vezetője, Caryl Perry szerint a döntés nevetséges. Kimutatásaik azt jeltik, hogy már most sokkal kevesebb rendelés érkezett be a Mikulásokra. Mellesleg a döntés ellen több, nem keresztény állampolgár (muzulmánok, hinduk) is tiltakozott a hírügynökségeknél, jelentette a Herald Sun ausztrál napilap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!