Viola
-6 °C
-2 °C

Mikulás-offenzíva

2000.12.05. 20:28
Mikulásra vadászni jobb, mint rénszarvasra, mert ez utóbbit sehol, az előbbit viszont minden bevásárlóközpontban lehet találni. Legalábbis ezt hittünk, aztán kiderült, hogy a mikulások csupán délután dolgoznak, óránként négyszázért, de ehhez még toleránsnak is kell lenni, mert bunkó gyerekből sok van ezen apró hazában. Boros Lajos álmikulás szerint azonban ebben van a mikulástalentum lényege: ki kell szúrni a rossz gyereket, és jól meg kell rugdosni.
A gyerekhad lesben áll
A mikulás fizimiskáját alapvetően csak havas kontextusban lehet értelmezni, különben aszkétának tűnik mindahány, aki subában, csizmában és frottírsapkában járkál a túlfűtött bevásárlóközpontokban. Az azonban vitathatatlan tény, hogy marketing szempontból nem elhanyagolható szerepe van a piros csávónak, mert valami réges-régi hiedelem szerint a Mikulás ajándékot hoz a kisuvickolt cipelőbe. Általában december 5-én este pottyant a cipőbe, amit természetszerűleg csak másnap reggel veszi észre rémülten a kölyök: hol a francba jött be, amikor flottul záródnak a nyílászárók. A dolog attól lesz bonyolult, hogy mindenki ki akarja aknázni a Mikulásban rejlő promóciós lehetőségeket, oszt beöltöztetik a pedellust: gügyögj valamit a szaloncukorhoz.

A fiúk délután dolgoznak

Délelőtt óvoda van, meg iskola - világít rá egy biztonsági őrnek kicsi, csokimikulásnak nagy egyenruhás, hogy délelőtt miért nem lehet találni egy fia mikulást sem a nagy bevásárlóközpontokban. A Mamutban és a Skálában stabil információforrásként szolgálnak az őrök, akik eltanácsolnak: menjünk a Plazaba, ott biztos találunk mikulást. A tanács oké, a kivitelezés szintén, de ennek ellenére csak néhány lézengő, és munkahelyről lógó zvekkeres háziasszonyt, meg néhány komoly időzavarral küzdő fiatalt találni. A hangulat nulla, délután kell ide jönni - súgja oda nyugodt hangon egyik informátorunk.

Hát milyen mikulás vagy te?
- Nekem nem adsz, hát milyen mikulás vagy te? - érdeklődött egy éltes eladónő a Duna Plazában, amikor elhaladt előtte a Roxy Rádió mikulása.
- Azért nem, mert Ön nem gyerek! - vágta rá kapástól a mikulás, és a dialóg azzal a gondolattal ért véget, hogy ,,ne'hogymá, hát én nem vagyok gyermeke az anyámnak?" A több síkon elindult beszélgetés azért jelezte, hogy a mikuláshoz való viszony nem a gyerek-felnőtt dimenziók szerint rendeződik, sőt azt is, hogy a délutáni részmunkaidős kötödegyári munkáslányokkal megérkeztek a mikulások is. (Az orizsinál mikulás, az Mikulás, a nem orizsinál mikulás: mikulás. Grétsy-hívek kíméljenek!)

Öt kiló szaloncukor/óra

Mindent el kell viselnünk, mert azért van itt egy-két bunkó gyerek - mondja Zoli, aki a mikulásszakma rejtelmeit gyermekkori könyvélményeiből rakta össze, mert ezt tanítani, és tanulni nem lehet. Nem vagyunk egy Finnország - mondhatja bárki -, és ezen kijelentés igazságtartalmát még az is alátámasztja, hogy a mikulások órabére 400 forint. Ezért persze csak lófrálni kell naphosszat, leguggolni minden gyerekhez, és feltenni a ,,jól viselkedtél" kezdetű kérdést, majd odaadni a szaloncukrot. A mikulásoknak limitálva van a cukorkimérés, ,,minden órában öt kilót kell kiosztani" a gyerekhadnak.

A főnök fizetéséhez képest a Krampusz abszolúte meg van becsülve, hiszen őt is annyi munkabérért foglalkoztatja a Jézuska. Móni tanul is, dolgozik is, meg krampuszkodik is. A Roxy Rádió mikulása pedig csúnya. A sárga-fekete formáció megbotránkoztató, nem illik a képbe, de feltehetőleg ez volt a célja - mondja érvelésemre egy járókelő, aki nem állta meg szó nélkül, hogy a megváltozott viszonyok mikulásra kiterjedő vonatkozásait ne adja közre a nagyvilágnak. Idekívánkozik a Télapó-Mikulás dilemma feloldása is, amit meg is tesszük: a Télapó a büdös bunkó szocialista rezsim gondolati alapon racionalizáló, morfológiailag pedig együgyű fogalmazványa.

Zsák a humorzsákokon

Voga és Boros
,,A jó mikulás felismeri a rossz gyereket és megrugdossa"
A Plaza első szintjén jobbra-balra kaszáló kamerák, és a sertepertélő munkások azonban már jelzik, hogy itten valami komolyabb dolog is készül, és hogy ez minket is érdekel, azt a padra borított mikulásruhából következtettük ki. A Kész Átverés Show forgatásába botlottunk, amelynek apropóján Boros Lajos és Voga János lesz a mikulás, és feltehetőleg a közönség némely része a palimadár. Az Index rögtönzött programkövető magatartást folytatott, fotózott és kérdezett, így ha valaki kéri, privát levelekben eláruljuk, hogy Boros milyen alsónadrágban van, amikor mikulást játszik, illetve azt is, hogy a fehér műszakáll felragasztása előtt le kellett-e venni a sajátot.

Boros komoly elméleti alapon megközelítő problémafeloldó képességét abban a mondatban értük utol, miszerint ,,mint az Ember Tragédiájában Lucifer, a mikulás sztorijában is a krampusz a lényeg, mert a gonosz elme kreatív, és csak hozzá képest lehet felismerni a jót". Kvázi a ,,jó mikulás felismeri a rossz gyereket és megrugdossa"- fogalmazott az álszakáll alatt megbújó Boros. Voga ehhez csak azt fűzte hozzá, hogy ,,a mikulás nem más, mint az a férfi, aki szereti zaklatni a gyerekeket, csak éppen van valami vallási körítés hozzá", amely valamelyest csökkenti a pedofília erkölcstelenségeit.

A mikulások egyébként a valóságban nem léteznek, az Index szerkesztősége azonban már ma tele volt tiszta cipőben érkezett emberkével, nem csoda: tutira kell menni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.