Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Turistagép ütközött egy milánói felhőkarcolónak

2002.04.18. 18:38
Egy turistagép ütkozött egy harminc emeletes irodaházba Milánó belvárosában. A gép pilótája vészjelzéseket adott le, mielőtt - körülbelül 17 óra 50 perckor - a Pirelli épület 25-26. emeletébe csapódott. Az áldozatok számáról nincsen pontos jelentés. A legújabb információk szerint legalább négyen meghaltak.
Az első hírek szerint a New York-i World Trade Center katasztrófájához kísértetiesen hasonlító esetnek nincs köze a nemzetközi terrorizmushoz. A Warrior III. kisgép technikai hibák miatt vészjelzéseket adott le a baleset előtt, és hosszan a város fölött körözött, mintha a pilóta nem tudná, mit tegyen. Valószínű, hogy egyedül a 75 éves pilóta volt a gép fedélzetén és az is biztosra vehető, hogy nem élte túl a balesetet. Egyes szemtanúk szerint a gép már lángolt, amikor az épületbe csapódott.

A CNN hírtelevízió nem sokkal este negyed hét után számolt be a szerencsétlenségről. Úgy tűnik, a Pirelli épület nem szenvedett komolyabb, szerkezeti károkat, de a könyvtárnak helyet adó 25.emelet falán jókora lyuk tátong, néhány helyiség teljesen kiégett. A városban nem működnek a mobiltelefonok, és légtérzárat rendeltek el. A Malév egyik gépe így Milánóban vesztegel.

Az Inforádió elérte Barabás János milánói magyar konzult, aki szerint igen csekény annak a valószínűsége, hogy magyarok volnának az áldotzatok között. Az eddigi információk szerint a pilótán kívül az épületben tartózkodók közül négyen haltak meg. Az irodaépületben dolgozók többsége már hazament, mert a baleset a munkaidő vége után történt.

A becsapódás után hat perccel kiérkező tűzoltók fél óra alatt eloltották az épületben fölcsapó lángokat. A Milánó belvárosában álló felhőkarcolóban jórészt kormányzati szervezetek irodái vannak.

Az esetnek vannak sérültjei, a CNN néhány vérző sebesültet is mutatott, akik valószínűleg az aláhulló törmelékektől, üvegszilánkoktól sérültek meg. A hírtévé jelentése szerint legalább húsz embert szállítottak kórházba. A CNN úgy tudja, legalább négyen meghaltak. Lehetséges, hogy a megrongálódott emeleten többen bennrekedtek.

Rosszul lett a pilóta, kiürített amerikai konzulátus
Az olasz sajtó a svájci Locarno repülős klubjától információkat kapott a kisgép halott pilótájának kilétéről. A hetvenes éveiben járó Luigi Fasulo állítólag rendkívül tapasztalt pilóta volt. A klub illetékesei úgy vélik, hogy Fasuló rosszul lett a gépen, és ez okozta a szerencsétlenséget.

A milánói amerikai konzulátust evakuálták a kisgép balesete után. Az amerikai félelmeket az táplálja, hogy a történtek kísértetiesen hasonlítanak a szeptember 11-i eseményekre. Az olasz rendfenntartó er?k egy helikoptere az amerikai konzulátus felett köröz folyamatosan.