Gusztáv
3 °C
7 °C

Turistagép ütközött egy milánói felhőkarcolónak

2002.04.18. 18:38
Egy turistagép ütkozött egy harminc emeletes irodaházba Milánó belvárosában. A gép pilótája vészjelzéseket adott le, mielőtt - körülbelül 17 óra 50 perckor - a Pirelli épület 25-26. emeletébe csapódott. Az áldozatok számáról nincsen pontos jelentés. A legújabb információk szerint legalább négyen meghaltak.
Az első hírek szerint a New York-i World Trade Center katasztrófájához kísértetiesen hasonlító esetnek nincs köze a nemzetközi terrorizmushoz. A Warrior III. kisgép technikai hibák miatt vészjelzéseket adott le a baleset előtt, és hosszan a város fölött körözött, mintha a pilóta nem tudná, mit tegyen. Valószínű, hogy egyedül a 75 éves pilóta volt a gép fedélzetén és az is biztosra vehető, hogy nem élte túl a balesetet. Egyes szemtanúk szerint a gép már lángolt, amikor az épületbe csapódott.

A CNN hírtelevízió nem sokkal este negyed hét után számolt be a szerencsétlenségről. Úgy tűnik, a Pirelli épület nem szenvedett komolyabb, szerkezeti károkat, de a könyvtárnak helyet adó 25.emelet falán jókora lyuk tátong, néhány helyiség teljesen kiégett. A városban nem működnek a mobiltelefonok, és légtérzárat rendeltek el. A Malév egyik gépe így Milánóban vesztegel.

Az Inforádió elérte Barabás János milánói magyar konzult, aki szerint igen csekény annak a valószínűsége, hogy magyarok volnának az áldotzatok között. Az eddigi információk szerint a pilótán kívül az épületben tartózkodók közül négyen haltak meg. Az irodaépületben dolgozók többsége már hazament, mert a baleset a munkaidő vége után történt.

A becsapódás után hat perccel kiérkező tűzoltók fél óra alatt eloltották az épületben fölcsapó lángokat. A Milánó belvárosában álló felhőkarcolóban jórészt kormányzati szervezetek irodái vannak.

Az esetnek vannak sérültjei, a CNN néhány vérző sebesültet is mutatott, akik valószínűleg az aláhulló törmelékektől, üvegszilánkoktól sérültek meg. A hírtévé jelentése szerint legalább húsz embert szállítottak kórházba. A CNN úgy tudja, legalább négyen meghaltak. Lehetséges, hogy a megrongálódott emeleten többen bennrekedtek.

Rosszul lett a pilóta, kiürített amerikai konzulátus
Az olasz sajtó a svájci Locarno repülős klubjától információkat kapott a kisgép halott pilótájának kilétéről. A hetvenes éveiben járó Luigi Fasulo állítólag rendkívül tapasztalt pilóta volt. A klub illetékesei úgy vélik, hogy Fasuló rosszul lett a gépen, és ez okozta a szerencsétlenséget.

A milánói amerikai konzulátust evakuálták a kisgép balesete után. Az amerikai félelmeket az táplálja, hogy a történtek kísértetiesen hasonlítanak a szeptember 11-i eseményekre. Az olasz rendfenntartó er?k egy helikoptere az amerikai konzulátus felett köröz folyamatosan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!