Viola
-6 °C
-2 °C

Baleset vagy öngyilkosság a Pirelli-toronynál?

2002.04.19. 13:03
Nem találtak terrorizmusra utaló nyomot az olasz hatóságok a csütörtök esti milánói repülőgép szerencsétlenséggel kapcsolatban - jelentette be Claudio Scajola olasz belügyminiszter. A kisgép az épület huszonötötdik-huszonhatodik emeletébe csapódott, a pilótával együtt hárman vesztették életüket, és huszonkilencen sérültek meg. Olasz napilapok szerint lehet, hogy a pilóta öngyilkos lett. Az MTI jelentése szerint péntek reggelre normalizálódott a helyzet Milánóban.
Nem öt, hanem három halálos áldozata van a balesetnek - erősítette meg Claudio Scajola belügyminiszter csütörtök éjszaka folyamán. Egyikük a gép 68 éves pilótája, svájci Luigi Fasulo, aki Locarnóból indult útnak és a milánói repülőtéren készült leszállni. Ugyancsak életét vesztette a tartományi önkormányzat alkalmazásában álló két ügyvédnő, mindketten a huszonhatodik emeleten dolgoztak a szerencsétlenség pillanatában. További 29 ember szenvedett könnyű vagy súlyos sérüléseket.

Öngyilkosság?

Nem zárható ki, hogy műszaki hiba okozta az 1976-os Rockwell Commander 112 TC szerencsétlenséget. A milánói irányítótorony szerint a pilóta azt jelezte, hogy gondok vannak a gép futóművével. A légirányítás a nyugati irányba rendelte a gépet, de a 30 éves nagy repülési tapasztalattal rendelkező svájci férfi hirtelen északra fordult, és röviddel ezután az épületbe csapódott. Szemtanúk szerint a gép már lángolt a becsapódás előtt.

Roberto Formigoni, Lombardia tartomány elnöke azt mondta, hogy nem zárható ki, hogy a pilóta szándékosan repült a felhőkarcolónak. Fasulo anyagi nehézségekkel küszködött - jelentette a dpa a Corriere della Sera és a La Repubblica lapokra hivatkozva. Az utóbbi újság idézi Marco Fasulot, a pilóta fiát, aki azt mondta: Biztos vagyok benne, hogy az apám öngyilkos lett. Ezek a szavak összhangban vannak azokkal az információkkal, amelyek szerint a jókedélyű, becsületes képű Luigi Fasulo valójában kettős életet élt. A svájci rendőrség nyilvántartásából kiderül, hogy egy időben műkincs- és ékszercsempészettel is foglalkozott. Mára állítólag nyakig merült az adósságban, javai egy részét le is foglalták. Egyesek szerint elképzelhető tehát, hogy éppen hitelezői elől menekült a halálba, ez volt a "problémája", amit ott a levegőben így remélt "megoldani".

Ugyanakkor a repülőt irányító férfi unokaöccse az olasz közszolgálati televízión adott nyilatkozatában kizárta az öngyilkosság lehetőségét. Szerinte nagybátyjának sem anyagi, sem egészségügyi problémái nem voltak, és szerette az életet.

A torony szerkezete nem sérült

A becsapódáskor a huszonhetedik emelet a huszonhatodikra omlott a Reuters szerint. A felsőbb emeletek felújítás alatt álltak, ezért nem követelt több halálos áldozatot a baleset. A kisgép az épületen áthatolva a túloldalon zuhant az utcára. Jelentések szerint nem érte komoly szerkezeti kár az 1955-59 között épült, 123 méter magas felhőkarcolót. Milánó legmagasabb felhőkarcolójában - ahol a regionális kormányzat irodái is vannak - mintegy 1750 ember dolgozik egy átlagos munkanapon.

Újra járnak a vonatok

A rendőrség és a csendőrség továbbra is lezárva tartja a körzetet. A toronyház körüli járdán és úttesten fémtörmelékek, üvegszilánkok, rengeteg papír található. Az éjszaka folyamán a tűzoltók egy percre sem szüneteltették munkájukat, megpróbálták eltávolítani a romokat, és péntekre már vissza akarják állítani az épület környékén a megszokott állapotot. Újból megnyitotta kapuit a közelben lévő milánói vasútállomás is, miután csütörtök este bezárták a jegypénztárakat, a vonatokat pedig késve indították, ugyanis hatalmas mennyiségű üvegtörmelék hullott a becsapódás pillanatában az állomásra. A szilánkok nagy mennyiségben estek a vagonokra és a jegypénztárak előtti térségre is.

Berlusconi azonnal hazatért

Silvio Berlusconi miniszterelnök az első hírek hallatán rögtön megszakította bulgáriai útját, és visszatért Rómába. Lombardia tartomány elnöke, Roberto Formigoni is késedelem nélkül utazott haza indiai útjáról, mert saját hivatalát sújtotta az eset, a két ügyvédnő pedig az ő alkalmazásában állt. Első nyilatkozatában azt mondta: Milánó szívét érte csapás, egy olyan pillanatban, amikor a tartomány kitűnő gazdasági eredményekkel büszkélkedhet. Azt viszont megnyugtatónak tartotta, hogy a baleset után szervezetten zajlott le az épület kiürítése. Ez szerinte arra utal, hogy hasznos volt az egy hónapja végrehajtott evakuálási gyakorlat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!