Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Végetért a püspök házassági drámája

2001.08.30. 10:23
Emmanuel Milingo katolikus püspök, a zambiai Lusaka egykori érseke szerdán személyesen találkozott 47 éves koreai feleségével, és egy kézzel írott levélben tudatta vele: elhagyja őt. A gesztussal véget ér az asszony tizenhat napja tartó éhségsztrájkja és a lázadó - majd a Vatikán nyomására megtérő - egyházi vezető kalandja.
Emmanuel Milingo
Miután augusztus hatodikán Emmanuel Milingo katolikus püspök, a zambiai Lusaka egykori érseke a Vatikán hatására kijelentette: lemond feleségéről, megszakít minden kapcsolatot a dél-koreai Moon-szektával, és visszatér a katolikus egyház kebelébe, neje, a 47 éves Maria Sung éhségsztrájkba kezdett. Az asszony hangoztatta férjét a katolikus egyház erőszakkal fogva tartja, és kiszabadításáig vagy saját éhhaláláig hajlandónak mutatkozott a harcra. Még az is felröppent, hogy az asszony terhes, ám - nem meglepő módon - később kiderült, ez légből kapott hír volt.

Az éhségsztrájknak az ördögűző és gyógyító szeánszairól már jól ismert püspök szerdán vetett véget, mikor személyesen találkozott a láthatóan legyengült, már tizenhat napja éhségsztrájkoló Mariával. A Rómában, Vatikántól pár utcányira zajló rövid találkozón a püspök egy kézzel írott, költőien megfogalmazott levelet adott át Sungnak, amelyben kifejti: "az egyház iránti elkötelezettségem nem engedélyezi, hogy házas legyek".

Az asszony a találkát követően elfogadta a püspök döntését. Maria, akit levelében Milingo atya nővérének nevezett, a riportereknek elmondta: soha többé nem házasodik újra, és élete végéig támogatja Milingót, illetve a püspök misszióját. "Az iránta érzett nagy szerelmem miatt tiszteletben tartom kívánságát" - ismertette az újságírókkal.