Vilhelmina
11 °C
28 °C

Kommunista diktátorok amerikai bélyegeken

2004.09.01. 16:52
Hiányosak a politikai ismeretei az amerikai posta munkatársainak. A cég nemrég beindított, személyre szabott bélyegeket legyártó szolgáltatásának cenzorai nem engedték elkészülni az Unabomber, illetve a Kennedy-gyilkos Lee Harvey Oswald fotójával díszített bélyeget, Milosevics és Ceaucescu azonban átcsúszott a rostán.
Oly sok társcégéhez hasonlóan az amerikai posta is beindította személyre szabott bélyegeinek forgalmazását. Az Egyesült Államok Postaszogálatának cégénél, a stamps.com-nál az érték kétszereséért bárki online rendelhet saját képeivel díszített bélyegeket.

Ismert bűnözők

A szolgáltató természetesen szűrni kívánja a politikailag érzékeny tartalmú bélyegeket. A Smoking Gun című - leginkább rendőrségi fotókból álló sztárgalériájáról ismert - hírblog tesztje során a cég visszautasította a Kennedy meggyilkolásával vádolt Lee Harvey Oswald, a híres maffiózó Salvatore "Sammy Bull" Gravano és az Egyesült Államok leghosszabb ideig körözött terroristája, Ted Kaczynski, az Unabomber képével díszített bélyegek legyártását.

A cég szabályrendszere azonban így is elég tág kereteket biztosít a vicceskedőknek. Gond nélkül legyártották a Monica Lewinsky Bill Clinton DNS-ével ékesített dresszét ábrázoló bélyeget. Jimmy Hoffa, az amerikai szakszervezetek a vádak szerint a maffiával is kapcsolatot fenntartó, rejtélyes körülmények között eltűnt egykori vezetője szintén közforgalmú postai bélyeggé válhatott.

Ismeretlen diktátorok

A stamps.com cenzorai nem szúrták ki az 1953-ban a Szovjetunió javára végzett kémkedés vádjával kivégzett Etehl és Julius Rosenberg képével legyártott bélyeget, ahogy a balkáni tömeggyilkos Szlobodan Milosevics sem volt ismerős nekik. Ceaucescu is fennakadás nélkül került bélyegre.

A postaszolgálat a legfrissebb politikai eseményeket sem követheti túl alaposan, a Smoking Gun tesztelői sikerrel gyártatták le 37 centes bélyegnek a melegvádak miatt lemondó New Jersey-i kormányzó, James McGreevey és feltételezett partnere, Colan Cipel fotóját.

A blognak végül az Unabombert is sikerült bélyegre nyomatnia, Ted Kaczynski gimnáziumi és egyetemi tablóképei ugyanis már átcsúsztak az ellenőrzésen.