Mátyás
-6 °C
1 °C

Elfújja a szél a minareteket

2001.11.29. 13:53
Mivel nem tartják be az építési előírásokat, a török mecsetek tornyait, a minareteket sorra dönti le az erős szél. A hatóságok sorozatos tiltó intézkedései ellenére félő, hogy a törvénytelen építések folytatódnak.

Amikor az esti ima elvégzése után kövek kezdtek záporozni az égből, Rifat Genc először földrengésre gondolt. A török főváros, Ankara Ebubekir-Siddik mecsetjének müezzinje a többi hivővel együtt éppen befejezte a Ramadan hónapban szokásos utolsó esti imát, amikor megszűnt az áramszolgáltatás, és hangos recsegés-ropogás hallatszott.

Nem földrengés volt, hanem a heves vihar ledöntötte a mecset két 60 méter magas imatornya közül az egyiket, s az maga alá temetett két embert. Hajdanán a müezzin az imatorony erkélyéről mondta az imákat, manapság jobbára hangszóró sugározza szavait.

Az elmúlt napokban tizenegy minaretet sodort el a szél

Az elmúlt napok viharos éjszakáiban Törökországnak még további tizenegy mecsetje veszítette el minaretjeit. Az óránként 120 kilométeres szélben a karcsú tornyok szénaboglyaként omlottak le, négy ember halálát és fél tucat sebesülését okozva. Ráadásul néhány minaret darabjai lakóházakra zuhantak.

A török lakosság körében nagy megütközést keltett a tornyok pusztulása, ami az emberek szerint azt bizonyítja, hogy mennyire elterjedt a mecsetek építésénél is az "államilag megtűrt selejt munka". Az évszázadokkal ezelőtt épült dzsámik - mint például Isztambulban a híres Kék Mecset - olykor 80 méter magas imatornyai, akárcsak az oszmán építészet más remekművei, könnyedén dacoltak a viharokkal, csupán modern minaretek dőltek el.

A selejt munkát a vizsgálat is kimutatta

Az ország 70 ezer mecsetjét kezelő hatóság kénytelen volt vizsgálatot elrendeli az ügyben, amelyből kiderült, hogy a megvizsgált mintegy 1200 mecset 80 százalékát építési engedély nélkül emelték, több mint a felénél pedig még építészmérnökkel sem csináltattak terveket. A vizsgálat tulajdonképpen már az 1999 évi katasztrofális földrengés után megindult, s már azt követően a hiányosságok orvoslását ígérték, de nem történt semmi.

Most azonban állítólag komolyan utánanéznek a dolognak, s már egész sor rendeletet is hoztak: a jövőben nem szabad 28 méternél magasabb minaretet építeni, új építkezési engedélyt csak akkor adnak ki, ha az építkezéshez vasbetont is használnak.

Minél magasabb, annál értékesebb

Törökország számos modern mecsetjénél azonban ezek a tornyok az intézmény fontosságát hivatottak jelezni: minél magasabbak, annál értékesebbek. Közben az építők egyáltalában nem veszik figyelembe a biztonsági szempontokat, különösen arra nem ügyelnek, hogy lehetőleg minél alacsonyabban legyen a torony súlypontja.

Az ankarai Ebubekir-Siddik mecset egyik minaretje különben hat évvel ezelőtt egyszer már leomlott.