Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Sikeres évkezdet a budapesti rendőrségen

2006.01.24. 19:00
Az ország egyik legjelentősebb okmányhamisító bandájának tagjait és az utóbbi idők legeredményesebb hamisítóbandáját is elfogták a budapesti rendőrök.

Az okmányhamisító banda tagjai több hónapos megfigyelés után buktak le. A hamisítóbanda nőtagja - a hamisító élettársa - éppen üzletet kötött egy budapesti kávézóban, amikor a rendőrök rajta ütöttek. A 30 év körüli nőt és 45 éves ügyfelét a helyszínen őrizetbe vették.

A kávézó átvizsgálásakor több hamis okmányra is bukkantak, mindez arra utal, hogy rendszeresen a kávézóban üzleteltek a hamisítók.

A kávéházi rajtaütéssel egy időben a hamisítók lakásán is rajta ütöttek. Itt őrizetbe vették a 45 év körüli hamisított. Több más lakásban házkutatások során több tárgyi bizonyítékot is lefoglaltak.

Az okmányhamisító banda felgöngyölésével egyidőben a budapesti és a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök közös akciójával felgöngyölítették az utóbbi idők legnagyobb pénzhamisítási ügyét is. A budapesti hamisítók - a műhely egy IV. kerületi lakáson működött - valódi pénzpapírra, vegyszerrel kisavazott kétezer forintosok papírjára nyomtatott húszezreseket.

Bilincsben az agytröszt

A pénzhamisítókra Győrben figyeltek fel, itt tűnt fel, hogy három férfi később hamisnak bizonyuló hűszezresekkel vásárol egy-egy doboz cigarettákat. A nyomozók azonosították a terjesztők kocsiját, ezt kérsőbb, taqvaly júliusban Szolnokon fedezték fel, ahol őrizetbe is vették a három terjesztőt.

A terjesztők elfogása után sikerült felgöngyölíteni a Budapesten és környékén székelő bandát. Három lakáson, Fóton, Dunakeszin és a IV. kerületben tartottak házkutatást. Az utóbbi címen a pénzhamisítás eszközein túl egy német gyártmányú pisztolyt és egy kommandós géppisztolyt is találtak. Ezt a hamisítók a rendőrség közleménye szerint a metróban lopták el "valakitől".

A rendőrök három gyanúsítottat, az értelmi szerzőnek tartott - rendőrségi szakzsargonban agytröszt -, 34 éves P. Zsoltot, a 41 éves orosz P. Szergejt és a 35 éves H-né Sz. Brigittát vették őrizetbe. Mivel több ezer forint értékben dobtak piacra hamis húszezreseket, akár tíz év börtönre is ítélhetik őket.