Ödön
1 °C
11 °C

Fizetetlen szabadságon vannak az eltemetett szlovák bányászok

2007.02.06. 15:30
Hónapok óta tart négy bányász özvegyének a kálváriája, akik elhunyt férjeik után szeretnének hozzájutni a rendkívüli segélyhez, és járandóságukhoz.

Közel három hónapja van a föld alatt annak a három bányásznak a holtteste, akiket november 16-én a Nyitranovákon (Nováky) kétszáz méteres mélységben temetett maga alá a föld. A holttesteket továbbra sem találták meg, ezért a munkáltatójuk "fizetetlen szabadságosként" tartja őket nyilván.

Fizetetlen halott

A balesetben négy ember halt meg, az egyikük maradványait meglelték, de a DNS vizsgálatok elvégzéséig semmi sem bizonyos. A három további bányászt azonban nem találják. A férfiakat csak a bíróság nyilváníthatja halottá, így az özvegyek várni kénytelenek a halotti bizonyítványra, melynek felmutatása nélkül a biztosító szóba sem áll velük. "Micsoda dolog az, hogy könyörögnöm kell a férjem teteméért?" - idézte az egyik bányász özvegyét a Hospodárské Noviny.

Az özvegyek előtt a munkáltató széttárja a karját, mondván, hogy a hatályos jogszabályok szerint a négy halott bányászt - noha néhány órával a tragédia előtt műszakba léptek - nem éppen szolgálatot teljesítő, hanem fizetetlen szabadságon tartózkodó munkavállalóként tartják nyilván. Özvegyeik ezt kegyeletsértőnek tartják.

A szakszervezeti pénz eljutott hozzájuk

Kedden délután új, kedvezőbb fejleménye volt a szomorú történetnek: a bánya vezetése fogadta az özvegyeket, átadta nekik a bányászszakszervezet gyűjtéséből összegyűlt félmillió koronát, amit az áldozatok után marad hat gyermek között osztanak el. Az özvegyek ekkor jelezték: időközben a kormány is folyósította nekik a rendkívüli segélyt, a négyük között elosztandó kilenc millió koronát.

A bánya vezetése megnyugtatta őket, hogy ha a talajelemzések ezt lehetővé teszik, folytatják az áldozatok keresését. Stanislav Gursky, a bánya igazgatója szerint ha nem "fizetetlen szabadságon" jegyeznék az áldozatokat, akkor a munkáltató fizetni lenne köteles a családjaikat, de ha majd halottá nyilvánítják őket, akkor az özvegyek kötelesek lennének visszafizetni a pénzt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?