Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Fizetetlen szabadságon vannak az eltemetett szlovák bányászok

2007.02.06. 15:30
Hónapok óta tart négy bányász özvegyének a kálváriája, akik elhunyt férjeik után szeretnének hozzájutni a rendkívüli segélyhez, és járandóságukhoz.

Közel három hónapja van a föld alatt annak a három bányásznak a holtteste, akiket november 16-én a Nyitranovákon (Nováky) kétszáz méteres mélységben temetett maga alá a föld. A holttesteket továbbra sem találták meg, ezért a munkáltatójuk "fizetetlen szabadságosként" tartja őket nyilván.

Fizetetlen halott

A balesetben négy ember halt meg, az egyikük maradványait meglelték, de a DNS vizsgálatok elvégzéséig semmi sem bizonyos. A három további bányászt azonban nem találják. A férfiakat csak a bíróság nyilváníthatja halottá, így az özvegyek várni kénytelenek a halotti bizonyítványra, melynek felmutatása nélkül a biztosító szóba sem áll velük. "Micsoda dolog az, hogy könyörögnöm kell a férjem teteméért?" - idézte az egyik bányász özvegyét a Hospodárské Noviny.

Az özvegyek előtt a munkáltató széttárja a karját, mondván, hogy a hatályos jogszabályok szerint a négy halott bányászt - noha néhány órával a tragédia előtt műszakba léptek - nem éppen szolgálatot teljesítő, hanem fizetetlen szabadságon tartózkodó munkavállalóként tartják nyilván. Özvegyeik ezt kegyeletsértőnek tartják.

A szakszervezeti pénz eljutott hozzájuk

Kedden délután új, kedvezőbb fejleménye volt a szomorú történetnek: a bánya vezetése fogadta az özvegyeket, átadta nekik a bányászszakszervezet gyűjtéséből összegyűlt félmillió koronát, amit az áldozatok után marad hat gyermek között osztanak el. Az özvegyek ekkor jelezték: időközben a kormány is folyósította nekik a rendkívüli segélyt, a négyük között elosztandó kilenc millió koronát.

A bánya vezetése megnyugtatta őket, hogy ha a talajelemzések ezt lehetővé teszik, folytatják az áldozatok keresését. Stanislav Gursky, a bánya igazgatója szerint ha nem "fizetetlen szabadságon" jegyeznék az áldozatokat, akkor a munkáltató fizetni lenne köteles a családjaikat, de ha majd halottá nyilvánítják őket, akkor az özvegyek kötelesek lennének visszafizetni a pénzt.