Nándor
3 °C
16 °C

Madárinfluenza-gyanús esetek Csongrád megyében

2007.01.22. 21:59
Egy állattartó telepen több lúd elhullott, a gyanú szerint madárinfluenzában. A tetemeket továbbították a budapesti laborba, további részleteket keddre ígértek az illetékesek.

Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Csongrád megyei lúdtartó telepen - közölte Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára hétfőn, az eset állategészségügyi ellenőrzése után.

A minisztériumi vezető közölte: vasárnap bejelentés alapján vizsgálták meg a hatósági állatorvosok azt az állattartó telepet, amelyen 3300 ludat tartottak. A telepen elvégzett helyszíni ellenőrzést követően a hatósági állatorvos megállapította, hogy a lúdállományban mintegy 30-40 állatnál tapasztalhatók idegrendszeri betegség tünetei. Az állatállományban elhullást is észleltek.

Az elhullott állatok kórbonctani vizsgálata is megtörtént, amelynek nyomán a vizsgálatot végző állatorvosok megerősíthetőnek ítélték a madárinfluenza gyanúját. A legutóbbi helyszíni jelentés szerint hétfő reggelre újabb állatok pusztultak el az állományban.

Az állategészségügyi előírásoknak megfelelően hétfő reggel a telepről 5 libatetemet küldtek Budapestre, az Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság zuglói laboratóriumába, hogy a szükséges ellenőrző vizsgálatokat akkreditált intézetben végezzék el.

Ezzel párhuzamosan kijelölték az előírt védő- és megfigyelési zónát a körzetben. Az állategészségügyi hatóság intézkedett az előírt szűrés megszervezéséről is. Az agrártárca értesíti az illetékes nemzetközi szervezeteket, eleget téve tájékoztatási kötelezettségének. Benedek Fülöp az újabb madárinfluenza-gyanús esetekről bővebb tájékoztatást keddre ígért.