Gusztáv
-4 °C
1 °C

A főnök fia is tervezte a minnesotai vérengzést?

2005.03.30. 18:14
Az indián rezervátumban öldöklő náci tömeggyilkosnak állítólag volt egy társa, a törzsfőnök fia, akivel együtt tervezték el az iskolai vérengzést. Két iskolás egy helyi újságnak elmondta, hogy a vérengzés kezdetekor Louis Jourdain azt kiáltotta, hogy Jeff Weise a lövöldöző, pedig akkor még nem is láthatták őt.

A hatóságok gyanúja szerint a törzsi vezető fia is részt vett annak a vérfürdőnek a kitervelésében, amelyet egy náci szimpatizáns diák rendezett egy iskolában a múlt hét elején az Egyesült Államokban. Az indián rezervátumi iskolában 9 halottat és 15 sebesültet maga mögött hagyó Jeff Weise ámokfutása után saját magával is végzett. Bővebben> > >

Összesküvéssel vádolják

Alkoholizmus és öngyilkosság
A chippewa, más néven ojibwa indián törzs mintegy 10 ezer főt számlál és mintegy ötezren élnek közülük az észak-minnesotai Red Lake rezervátumban. A törzs maga intézi belső ügyeit, kaszinókat működtet Minnesotában, a rezervátumban azonban nagy a szegénység, pusztít az alkoholizmus és kiugróan magas az öngyilkosságok aránya. (MTI)
A The Washington Post szerdai számának beszámolója szerint őrizetbe vették a minnesotai Red Lake rezervátum törzsi vezetőjének 16 éves fiát és kedden összeesküvés címén vádat emeltek ellene egy szövetségi bíróságán. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeinek és az ügyészeknek a gyanúja szerint Louis Jourdain segített osztálytársának a vérengzés kitervelésében.

Először a nagyszülőket

Az ámokfutó fiú a fegyvereket, egy sörétes puskát és a marokfegyvert nyugalmazott rendőr nagyapjától vette el, akit nagyanyjával együtt lelőtt, mielőtt az iskolába indult volna. A kapunál agyonlőtte a fegyvertelen biztonsági őrt, majd egy tanárnőt és öt diákot, tizenötöt pedig megsebesített. Végül saját fejébe is golyót repített, miután a kiérkezett rendőrökkel vívott tűzpárbajban megsebesült.

Csalódott volt

Jeff Weise rendszeresen látogatta egy neonáci csoport internetes honlapját, amelyen "Todesengel" (németül halál angyala) néven Hitler csodálójának vallotta magát. Elektronikus levelek és más bizonyítékok alapján a nyomozók arra következtettek, hogy Jourdain maga is részt akart venni a támadásban és csalódott volt, hogy kimaradt belőle. A fiú a nyomozóknak azt mondta, hogy sosem akarta véghez vinni, amit kiötlöttek, és azt osztálytársáról sem feltételezte.

Elárulta magát

A 40 éves apa, a chippewa törzs vezetője a helyi sajtónak úgy nyilatkozott, hogy hisz fia ártatlanságában: "Ő jószívű gyerek, aki egész életében senkinek sem ártott". Floyd Jourdain az iskolai lövöldözést március 21-én a chippewa történelem legsötétebb napjának nevezte. Két iskolás egy helyi újságnak elmondta, hogy a vérengzés kezdetekor Louis Jourdain azt kiáltotta, hogy Jeff Weise a lövöldöző, pedig akkor még nem is láthatták őt. A törzsi vezető fiának a letartóztatása nemcsak apjának a hivatala miatt keltett meglepetést, hanem azért is, mert a hatóságok először magányos tettesről beszéltek.

A Red Lake-i volt a legsúlyosabb iskolai vérengzés 1999. április 20-a óta, amikor két diák a coloradói Littleton város Columbine középiskolájában lelőtte 12 diáktársát és egy tanárt, 23 személyt pedig megsebesítettek, mielőtt fegyverüket önmaguk ellen fordították.