Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Csak a villamossínek mellett mernek közlekedni a gyalogosok Miskolcon

2008.08.27. 13:04
A halálos sérülést okozó keddi épületomlás miatt a legtöbb gyalogos csak a villamossínek mellett mer közlekedni Miskolc belvárosában: az emberek az épületek homlokzatait fürkészik, attól tartva, hogy valahonnan rájuk omolhat a vakolat.

Miskolc sétálóutcájában, a kirakatok előtt szerdán jószerével alig álltak emberek, inkább az úttest közepén haladnak, biztos távolságra az épületek falától. A járókelők óvatossága nem véletlen, hiszen kedden meghalt egy 56 éves férfi, miután rázuhant egy épület stukkója.

A tragédia helyszínén, az életveszélyes épületben már bezártak az üzletek. A kifüggesztett tájékoztatások szerint várhatóan augusztus 29-én, azaz pénteken nyitnak ki újra.

A keddi baleset körülményeit egyébként műszaki szakértő bevonásával, közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendőrség.

A tűzoltók szintén ellenőrzik az épületet, az instabil részeket eltávolítják. Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője korábban azt mondta: a leváló vakolatdarabokat leszedik, ám ez nem jelenti azt, hogy egy erősebb széllökés esetén nem következhet be további omlás.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere szóvivője útján azt közölte: azonnali felülvizsgálatot rendelt el az önkormányzati tulajdonrésszel bíró főutcai ingatlanokban.

Hangsúlyozta: Miskolc főutcáján évek óta zajlik az önkormányzati tulajdonú épületek felújítása, "azonban jogi eszközök híján az önkormányzatoknak meg van kötve a keze, hiszen a magántulajdonban lévő ingatlanok műszaki állapotán az önkormányzat nem tud javítani".

A borsodi megyeszékhely sétálóján több olyan magántulajdonban álló ház található, amelyek rossz állapotára az önkormányzat nemcsak hogy felhívta a figyelmet, hanem két ingatlan esetében saját költségén komplett felújítási tervet is készített a tulajdonos számára. A halálos balesetben szereplő épület is magántulajdonban van, benne üzletek és egyéb szolgáltató helyiségek üzemelnek - fűzte hozzá.

A város más utcáiban és más épületek esetében is potyog a vakolat, de ez idáig, ezeken a helyeken személyi sérülés nem történt.