Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elszállították a mérget a miskolci robbanás helyszínéről

2008.03.30. 18:30
Hazatérhetnek a lakók a miskolci Avasalja utcába, ahol akkor került méreg a levegőbe, amikor az egyik lakó rovarirtót öntött a lefolyóba. A megmaradt háromhordónyi mérget a rendőrség elszállította, hát embert megfigyelésre benntartottak az esetleg mérgezés miatt a Borsod megyei kórházban.

Rendőrségi felvezetéssel elszállították azt a háromhordónyi maradék rovarirtó szert, ami annak a miskolci családi háznak az udvarán állt, ahol szombaton beleöntötték a mérgező vegyi anyagot a szennyvízcsatornába; a lakók folyamatosan költöznek haza.

A rovarirtót konvoj kíséri a Borsod megyei sajóbábonyi égetőműbe, ahol megsemmisítik. Az ÁNTSZ-szel egyeztetve a katasztrófavédelmi szakemberek úgy döntöttek, hogy a kiköltöztetett lakók visszatérhetnek otthonaikba, közben pedig a Miskolci Vízművek Kft. szakemberei megvizsgálják a csatornarendszer állapotát, illetve át is mossák azt.

Eddig 53 személy jelentkezett a Borsod megyei kórházban azok közül, akik valami miatt a robbanás helyszínén voltak, köztük rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, civilek, a vízművek munkatársai, sőt újságírók is. Jelenleg hat ember van kórházban, őket megfigyelés alatt tartják. Egyikük állapota sem súlyos, két esetben a májfunkció értéke, négy betegnél pedig a vérgáz értéke miatt szükséges a kórházi megfigyelés. Kontrollvizsgálatra azonban azoknak is vissza kell majd menniük, akiket nem tartottak benn a kórházban.

Mérget öntött a csatornába

Miskolcon, az Avasalja utcában szombat délután azért történt robbanás a csatornahálózatban, mert a családi házas övezet egyik lakója rovarirtó szert öntött a szennyvízcsatornába. A detonációban három családi ház megrongálódott; az egyiknek a fürdőszobája sérült meg komolyabban, a másik kettőnek a nyílászárói törtek ki. A rovarirtó szer miatt a levegőben is megemelkedett a gázkoncentráció, ezt a szakemberek folyamatosan méréssel ellenőrizték.

A robbanás után az érintett utcából 11 embert költöztettek ki, rajtuk kívül még körülbelül fél tucatnyian hagyták el a lakásukat önszántukból. Mindannyian rokonoknál töltötték az éjszakát.

A kitelepített emberek jelentős része már hazatért, a még üresen álló lakóépületeket mindaddig őrzi a rendőrség, míg a tulajdonosok nem érkeznek meg.

A miskolci rendőrkapitányság közveszély okozás gyanúja miatt indított nyomozást egy 65 éves és egy 30 éves miskolci férfi ellen.