Piroska
3 °C
4 °C

Elszállították a mérget a miskolci robbanás helyszínéről

2008.03.30. 18:30
Hazatérhetnek a lakók a miskolci Avasalja utcába, ahol akkor került méreg a levegőbe, amikor az egyik lakó rovarirtót öntött a lefolyóba. A megmaradt háromhordónyi mérget a rendőrség elszállította, hát embert megfigyelésre benntartottak az esetleg mérgezés miatt a Borsod megyei kórházban.

Rendőrségi felvezetéssel elszállították azt a háromhordónyi maradék rovarirtó szert, ami annak a miskolci családi háznak az udvarán állt, ahol szombaton beleöntötték a mérgező vegyi anyagot a szennyvízcsatornába; a lakók folyamatosan költöznek haza.

A rovarirtót konvoj kíséri a Borsod megyei sajóbábonyi égetőműbe, ahol megsemmisítik. Az ÁNTSZ-szel egyeztetve a katasztrófavédelmi szakemberek úgy döntöttek, hogy a kiköltöztetett lakók visszatérhetnek otthonaikba, közben pedig a Miskolci Vízművek Kft. szakemberei megvizsgálják a csatornarendszer állapotát, illetve át is mossák azt.

Eddig 53 személy jelentkezett a Borsod megyei kórházban azok közül, akik valami miatt a robbanás helyszínén voltak, köztük rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, civilek, a vízművek munkatársai, sőt újságírók is. Jelenleg hat ember van kórházban, őket megfigyelés alatt tartják. Egyikük állapota sem súlyos, két esetben a májfunkció értéke, négy betegnél pedig a vérgáz értéke miatt szükséges a kórházi megfigyelés. Kontrollvizsgálatra azonban azoknak is vissza kell majd menniük, akiket nem tartottak benn a kórházban.

Mérget öntött a csatornába

Miskolcon, az Avasalja utcában szombat délután azért történt robbanás a csatornahálózatban, mert a családi házas övezet egyik lakója rovarirtó szert öntött a szennyvízcsatornába. A detonációban három családi ház megrongálódott; az egyiknek a fürdőszobája sérült meg komolyabban, a másik kettőnek a nyílászárói törtek ki. A rovarirtó szer miatt a levegőben is megemelkedett a gázkoncentráció, ezt a szakemberek folyamatosan méréssel ellenőrizték.

A robbanás után az érintett utcából 11 embert költöztettek ki, rajtuk kívül még körülbelül fél tucatnyian hagyták el a lakásukat önszántukból. Mindannyian rokonoknál töltötték az éjszakát.

A kitelepített emberek jelentős része már hazatért, a még üresen álló lakóépületeket mindaddig őrzi a rendőrség, míg a tulajdonosok nem érkeznek meg.

A miskolci rendőrkapitányság közveszély okozás gyanúja miatt indított nyomozást egy 65 éves és egy 30 éves miskolci férfi ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!