Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nincs felelőse a miskolci robbanásnak

2005.06.16. 14:12
Kapcsolódó cikkek (1)
Több autót és házat is megrongált a többszáz méterre szétrepülő salak az egy hónapja, Miskolcon történt robbanásban. Az acélgyárban bekövetkezett robbanást vizsgáló szakértő szerint nem állapítható meg senkinek a felelőssége.

A szakértő szerint nincs felelőse az egy hónappal ezelőtti miskolci robbantásnak, ezért a rendőrség megszünteti a nyomozást.

Nem felelős

#alt#
Szabó Miklós jóvoltából
A robbanás május 16-án történt egy Vasgyári úti kft. területén, amikor az acélgyártáskor keletkezett folyékony salak váratlanul felrobbant. A detonáció az 1300 fokos izzó salakot több száz méterre szétrepítette, jelentős károkat okozva a környéken található házakban és autókban.

A kövek az aszfaltot is megolvasztották. Miskolcon több órán át sűrű, fekete színű, fojtó szagú füst gomolygott. Az acélmű a robbanás után elismerte felelősségét.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljáráást. A szakértő szerint a detonációt "a salaktálba adagolt bauxitból kicsapódó, kötött vízgőz okozta, amely a salakürítéskor, a statikus nyomás csökkentésével szabadult fel". "Technológiai fegyelemsértés nem történt, a szakértő ennek ellenére néhány kiegészítő, technikai módosítást javasolt a salakkiürítő folyamat biztonságosabbá tételéhez".