Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Londonba menekül a Miss World

2002.11.23. 08:37
Nigériából Londonba viszik a Miss World világszépségversenyt a szervezők, miután az afrikai országban legalább száz emberéletet követeltek a muszlimok tiltakozásai nyomán kirobbant zavargások.
Az idei szépségverseny szervezői szombaton jelentették be, hogy a nigériai helyszínt lemondják, s a seregszemle döntőjét december 7-én, vagyis az eredetileg tervezett időpontban, de Londonban tartják meg. A döntést a kialakult nigériai helyzet elemzése, s a kilencven résztvevő véleményének megkérdezése után hozták meg.

A hét közepén a Nigéria északi részén fekvő Kadunában muzulmánok és keresztények között zajlott heves összecsapások következtében legalább százan meghaltak, s több mint félezer ember került kórházba. A zavargásokat szerdán robbantotta ki egy olyan újságcikk, amelyet a helyi muzulmánok vallásgyalázónak találtak.

A This Day napilapban november 16-án megjelent írás ugyanis azt állította, ha Mohamed próféta ismerné a verseny résztvevőit, bizonyára feleséget választana közülük. Eleinte a cikken felbőszült muzulmánok léptek fel támadólag, majd a zavargás a keresztények és muzulmánok összecsapásává változott, melynek során templomokat és mecsetek gyújtottak fel.