Erzsébet
1 °C
4 °C

Londonba menekül a Miss World

2002.11.23. 08:37
Nigériából Londonba viszik a Miss World világszépségversenyt a szervezők, miután az afrikai országban legalább száz emberéletet követeltek a muszlimok tiltakozásai nyomán kirobbant zavargások.
Az idei szépségverseny szervezői szombaton jelentették be, hogy a nigériai helyszínt lemondják, s a seregszemle döntőjét december 7-én, vagyis az eredetileg tervezett időpontban, de Londonban tartják meg. A döntést a kialakult nigériai helyzet elemzése, s a kilencven résztvevő véleményének megkérdezése után hozták meg.

A hét közepén a Nigéria északi részén fekvő Kadunában muzulmánok és keresztények között zajlott heves összecsapások következtében legalább százan meghaltak, s több mint félezer ember került kórházba. A zavargásokat szerdán robbantotta ki egy olyan újságcikk, amelyet a helyi muzulmánok vallásgyalázónak találtak.

A This Day napilapban november 16-án megjelent írás ugyanis azt állította, ha Mohamed próféta ismerné a verseny résztvevőit, bizonyára feleséget választana közülük. Eleinte a cikken felbőszült muzulmánok léptek fel támadólag, majd a zavargás a keresztények és muzulmánok összecsapásává változott, melynek során templomokat és mecsetek gyújtottak fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?