Jenő
-3 °C
6 °C

Török lány lett 2002 Világszépe

2002.12.07. 18:48
Törökország legszebb lánya lett 2002 Világszépe a szombaton a londoni Alexandra Palace-ban rendezett Miss World versenyen. A címmel 100 ezer angol fonthoz is jutó Azra Anin a kolumbiai Natalia Peraltát és a perui Marina Mora Monterót előzte meg a 142 országban élőben közvetített szépségversenyen.
Azra Anin fejére a nigériai Agbani Darego, Miss World 2001 tette a királynői koronát. Az idén szépségkirálynőnek választott barna, göndör hajú 21 éves török fotómodell Hollandiában nevelkedett, és képzőművészeti tanulmányokat szeretne folytatni. A rajz és az olvasás mellett kedveli a sportot és a zenét, szívesen fut, úszik és fuvolán játszik.

Fotó: Gerry Penny / EPA
"Remélem, jól képviselem a nőket a világban" - nyilatkozta Azra győzelme után a Reutersnek, és, utalva a verseny körüli tragikus eseményekre, reményét fejezte ki, hogy a jövőben az emberek jobban tisztelik majd egymást.

Az idei világ-szépségversenyt eredetileg Nigériában rendezték volna, bár ennek voltak ellenzői, többek között a házasságon kívüli gyerekszülésért megkövezés általi halálra ítélt Amina Lawal ügye miatt. Az utolsó pillanatban azonban új helyszínt kellett találni a nyugat-afrikai országban kirobbant véres vallási indíttatású zavargások miatt. A keresztény-muzulmán összecsapások azután robbantak ki, hogy egy nigériai újságíró azt írta: Mohamed próféta, az iszlám alapítója, ha élne, minden bizonnyal a szépségversenyen indulók közül választana magának feleséget. Az észak-nigériai Kaduna városában több mint 200 halálos áldozatot követelő zavargások után a szervezők jobbnak látták, ha Abuja helyett Londonban lépnek pódiumra a világ legszebb lányai.

"Fájlaljuk a nigériai halottakat, de ezért nem érheti vád a Miss World 2002-ot. Nincsen semmi ok arra, hogy ezek a fiatal lányok ne élvezzék életük nagy pillanatát" - mondta a Reuters-nek még az eredményhirdetés előtt Julia Morley szervező, a Miss Worldöt 1951-ben alapító Eric Morley özvegye.

A brit feministák ugyanis rosszallották, hogy a nigériai vérfürdő ellenére megtartják az idei világszépség-versenyt. Muriel Gray újságírónő például úgy vélekedett, hogy a versenyzőknek "vérfoltos fürdőruhában kellene parádézniuk".

A versenyzők a korábbi hagyományokkal ellentétben estélyi ruhákban vonultak fel az 500 főnyi közönség előtt. A bemutató mottója "Céltudatos szépség" volt, hangsúlyozandó, hogy nemcsak a küllem, hanem az ész is fontos egy mai fiatal nőnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?