István, Vajk
17 °C
34 °C

Török lány lett 2002 Világszépe

2002.12.07. 18:48
Törökország legszebb lánya lett 2002 Világszépe a szombaton a londoni Alexandra Palace-ban rendezett Miss World versenyen. A címmel 100 ezer angol fonthoz is jutó Azra Anin a kolumbiai Natalia Peraltát és a perui Marina Mora Monterót előzte meg a 142 országban élőben közvetített szépségversenyen.
Azra Anin fejére a nigériai Agbani Darego, Miss World 2001 tette a királynői koronát. Az idén szépségkirálynőnek választott barna, göndör hajú 21 éves török fotómodell Hollandiában nevelkedett, és képzőművészeti tanulmányokat szeretne folytatni. A rajz és az olvasás mellett kedveli a sportot és a zenét, szívesen fut, úszik és fuvolán játszik.

Fotó: Gerry Penny / EPA
"Remélem, jól képviselem a nőket a világban" - nyilatkozta Azra győzelme után a Reutersnek, és, utalva a verseny körüli tragikus eseményekre, reményét fejezte ki, hogy a jövőben az emberek jobban tisztelik majd egymást.

Az idei világ-szépségversenyt eredetileg Nigériában rendezték volna, bár ennek voltak ellenzői, többek között a házasságon kívüli gyerekszülésért megkövezés általi halálra ítélt Amina Lawal ügye miatt. Az utolsó pillanatban azonban új helyszínt kellett találni a nyugat-afrikai országban kirobbant véres vallási indíttatású zavargások miatt. A keresztény-muzulmán összecsapások azután robbantak ki, hogy egy nigériai újságíró azt írta: Mohamed próféta, az iszlám alapítója, ha élne, minden bizonnyal a szépségversenyen indulók közül választana magának feleséget. Az észak-nigériai Kaduna városában több mint 200 halálos áldozatot követelő zavargások után a szervezők jobbnak látták, ha Abuja helyett Londonban lépnek pódiumra a világ legszebb lányai.

"Fájlaljuk a nigériai halottakat, de ezért nem érheti vád a Miss World 2002-ot. Nincsen semmi ok arra, hogy ezek a fiatal lányok ne élvezzék életük nagy pillanatát" - mondta a Reuters-nek még az eredményhirdetés előtt Julia Morley szervező, a Miss Worldöt 1951-ben alapító Eric Morley özvegye.

A brit feministák ugyanis rosszallották, hogy a nigériai vérfürdő ellenére megtartják az idei világszépség-versenyt. Muriel Gray újságírónő például úgy vélekedett, hogy a versenyzőknek "vérfoltos fürdőruhában kellene parádézniuk".

A versenyzők a korábbi hagyományokkal ellentétben estélyi ruhákban vonultak fel az 500 főnyi közönség előtt. A bemutató mottója "Céltudatos szépség" volt, hangsúlyozandó, hogy nemcsak a küllem, hanem az ész is fontos egy mai fiatal nőnek.