Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Véres zavargások a Miss World miatt

2002.11.22. 14:41
Legalább 100 ember vesztette életét a Miss World szépségverseny decemberi döntője elleni tüntetésben a nigériai Kadunában. A városban kijárási tilalmat rendeltek el.
Több ezer muszlim fiatal vonult az utcákra, hogy a Miss World szépségverseny decemberi döntője ellen tüntessenek a nigériai Kadunában szerdán és csütörtökön. A demonstrálok égő gumikból barikádokat építettek, épületeket gyújtottak fel, és keresztény templomokra támadtak. Az egész városra kiterjedt zavargásokban eddig legalább száz ember vesztette életét. A hatóságok szinte azonnal kijárási tilalmat rendeltek el. Az iskolákat és a közhivatalokat a bezárták, a legtöbb üzlet már ki sem nyitott.

SMS-ben buzdítottak

A tüntetés egyik fő oka az volt, hogy a ThisDay napilap azt írta egyik cikkében: Mohamed próféta valószínűleg feleségül venné az egyik Miss World jelöltet, ha látná őket. Szerdán több száz ember vonult a lagosi székhelyű újság kadunai irodája elé. A BBC tudósítója szerint a tüntetésekre a helyi mecsetekben buzdítottak, az inkriminált szöveget SMS-ben küldték szét az embereknek. A lap azonnal visszavonta a cikket, és két külön cikkben is elnézést kért a muzulmánoktól.

Összecsapások: 2000 halott

A kormány közleményben intette nyugalomra a tüntetőket. A Reuters úgy tudja, hogy a muszlimok támadásokat terveznek a ThisDay összes irodája ellen. Kadunában egyébként már számos összecsapás volt a keresztények és a muzulmánok között. Az elmúlt két évben mintegy kétezer ember vesztette életét az összetűzésekben.

Bojkott

A muzulmánok szerint a verseny ellentmond az iszlám hagyományainak, és megszentségteleníti a Ramadánt. Ezért a Miss World szépségverseny december 7-i döntőjét Nigéria déli, túlnyomó részt keresztények lakta részén tartják majd. A verseny megrendezése már többször veszélybe került, mert több szépségkirálynő bejelentette, hogy bojkottálja a döntőt, mert egy nigériai asszonyt, Amina Lawalt halálra ítéltek házasságtörés miatt. Az asszonyt végül államfői közbenjárásra felmentették. Mások saját biztonságukat féltve mondták le a részvételt, de 90 jelölt már megérkezett az országba.

Rozs Renáta nem fél

A magyar szépségkirálynő, Rozs Renáta már november 8-án kiutazott Nigériába, mondta el az Indexnek Fásy Marika, a Miss World Hungarytól. Rozs Renáta mindenképpen részt vesz a versenyen. Fásy Ádám hozzátette, hogy a lányokra rengeteg biztonsági őr vigyáz. A fürdőruhás felvételeket már előre rögzítették, így a döntőn a lányok csak ruhában vonulnak fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!