Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véres zavargások a Miss World miatt

2002.11.22. 14:41
Legalább 100 ember vesztette életét a Miss World szépségverseny decemberi döntője elleni tüntetésben a nigériai Kadunában. A városban kijárási tilalmat rendeltek el.
Több ezer muszlim fiatal vonult az utcákra, hogy a Miss World szépségverseny decemberi döntője ellen tüntessenek a nigériai Kadunában szerdán és csütörtökön. A demonstrálok égő gumikból barikádokat építettek, épületeket gyújtottak fel, és keresztény templomokra támadtak. Az egész városra kiterjedt zavargásokban eddig legalább száz ember vesztette életét. A hatóságok szinte azonnal kijárási tilalmat rendeltek el. Az iskolákat és a közhivatalokat a bezárták, a legtöbb üzlet már ki sem nyitott.

SMS-ben buzdítottak

A tüntetés egyik fő oka az volt, hogy a ThisDay napilap azt írta egyik cikkében: Mohamed próféta valószínűleg feleségül venné az egyik Miss World jelöltet, ha látná őket. Szerdán több száz ember vonult a lagosi székhelyű újság kadunai irodája elé. A BBC tudósítója szerint a tüntetésekre a helyi mecsetekben buzdítottak, az inkriminált szöveget SMS-ben küldték szét az embereknek. A lap azonnal visszavonta a cikket, és két külön cikkben is elnézést kért a muzulmánoktól.

Összecsapások: 2000 halott

A kormány közleményben intette nyugalomra a tüntetőket. A Reuters úgy tudja, hogy a muszlimok támadásokat terveznek a ThisDay összes irodája ellen. Kadunában egyébként már számos összecsapás volt a keresztények és a muzulmánok között. Az elmúlt két évben mintegy kétezer ember vesztette életét az összetűzésekben.

Bojkott

A muzulmánok szerint a verseny ellentmond az iszlám hagyományainak, és megszentségteleníti a Ramadánt. Ezért a Miss World szépségverseny december 7-i döntőjét Nigéria déli, túlnyomó részt keresztények lakta részén tartják majd. A verseny megrendezése már többször veszélybe került, mert több szépségkirálynő bejelentette, hogy bojkottálja a döntőt, mert egy nigériai asszonyt, Amina Lawalt halálra ítéltek házasságtörés miatt. Az asszonyt végül államfői közbenjárásra felmentették. Mások saját biztonságukat féltve mondták le a részvételt, de 90 jelölt már megérkezett az országba.

Rozs Renáta nem fél

A magyar szépségkirálynő, Rozs Renáta már november 8-án kiutazott Nigériába, mondta el az Indexnek Fásy Marika, a Miss World Hungarytól. Rozs Renáta mindenképpen részt vesz a versenyen. Fásy Ádám hozzátette, hogy a lányokra rengeteg biztonsági őr vigyáz. A fürdőruhás felvételeket már előre rögzítették, így a döntőn a lányok csak ruhában vonulnak fel.