Huba
17 °C
33 °C

Magyar nő a spanyolországi bankrablók között

2008.09.16. 13:25
Egy magyar nő is volt abban a spanyol bankfiókokat fosztogató bandában, amelynek öt tagját Budapesten fogták el a múlt héten. Elképzelhető, hogy a banda Magyarországon is követett el hasonló bűncselekményeket.

A főként koszovóiakból álló bűnözői csoportot azzal gyanúsítja a spanyol rendőrség, hogy 2005 óta kétszáz bankrablást követett el alicantei, murciai, valenciai és almeríái pénzintézetek ellen.

A banda zsákmánya több mint egymillió euró volt - jelentette kedden a diarioinformacion című hírportál. A bűnözők mindig kieső helyen lévő bankfiókot szemeltek ki, ezután fatörzsekkel vagy nagy kövekkel eltorlaszolták az utat, hogy biztosítsák maguknak a menekülési útvonalat, majd markológéppel kitépték a falból a pénzkiadó automatát.

A spanyol rendőrök a bűnszervezet tagjainak nyomát követve jutottak el Magyarországra. Öt feltételezett bankrablót, három férfit és két nőt - köztük a bandavezért - Budapesten fogták el néhány nappal ezelőtt.

A spanyol nagykövetség attaséja szeptember elején kereste meg a magyar nyomozóhatóságokat, segítséget kérve a körözött bűnözők elfogásához. Az öt elkövetőből három férfinak szerb útlevele volt, a két nő közül az egyik magyar, a másik román állampolgár.

Az öt körözöttet szeptember 9-én fogták el a magyar hatóságok a főváros XIV. kerületében, egy társasházban. A banda tagjai a rendőri felszólításra előjöttek, ellenállást nem tanúsítottak.

Az elfogott gyanúsítottakat kiadják a spanyol hatóságoknak, Spanyolországban állítják bíróság elé őket.

A házkutatás során ugyanakkor találtak olyan tárgyakat, amelyek alapján feltételezhető, hogy Magyarországon is követhettek el hasonló bűncselekményeket. Ennek ellenőrzése folyamatban van.